latinica  ћирилица
06/11/2019 |  16:03 ⇒ 20:25 | Аутор: СРНА

Селаковић и Радојичић положили камен темељац за вишенамјенски објекат у Петрићевцу (ФОТО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић положили су камен темељац за будућу зграду дјечијег вртића и мјесне заједнице у насељу Петрићевац, у оквиру вишенамјенског објекта чију је изградњу помогла Влада Србије донацијом од 1,7 милиона КМ.

Селаковић је пожелио мјештанима насеља Петрићевац и људима који живе у Бањалуци да вртић који ће за неколико мјесеци овдје настати што прије постане тијесан и да у њему буде што је могуће више дјеце.

Он је истакао да Србија, захваљујући озбиљној и одговорној политици предсједника Александра Вучића, већ четврту годину окончава са суфицитом у буџету, убрзано се економски развија, што осјећају грађани на сваком кораку кроз раст плата и повећање броја запослених, додавши да је увјерен да ће до краја године незапосленост бити мања од 10 одсто.

- На иницијативу предсједника Србије и српског члана Председништва БиХ Александра Вучића и Милорада Додика, Србија је почела да помаже и подржава различите врсте развојних пројеката градова и општина у Републици Српској - рекао је Селаковић новинарима.

Он је навео да је од 2014. године из буџета Србије за помоћ пројектима општина и градова у Републици Српској дошло више од 33 милиона евра, односно 66 милиона КМ, док су средства за српске средине у Федерацији БиХ премашиле два милиона КМ, нарочито у посљедњим инфестицијама које су односе на четири западнокрајишке општине Дрвар, Грахово, Гламоч и Петровац.

Селаковић је изразио увјерење да ће Србија у будућности, остварујући све боље економске резултате, бити у прилици да много више, здушније и садржајније подржава Републику Српску, а да ће Бањалука имати посебно мјесто.

Радојичић је рекао да ће изграђени објекти служити за више од 10.000 људи, те да ће у будућем вртићу бити мјеста за најмање 100 малишана, а у објекту мјесне заједнице простор за Савјет мјесне заједнице, неколико невладиних организација и удружења грађана.

Он је додао да је на овој локацији средствима града већ изграђен објекат амбуланте.

- Велика захвалност Влади и предсједнику Србије Александру Вучићу за овај пројекат који се реализује захваљујући финансијској подршци Србије од 1,7 милиона КМ, у оквиру великог програма за више општина и градова у Српској и за српско становништво у Федерацији БиХ - рекао је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић, који је присуствовао полагању камена темељца, изјавио је да ће будући објекат дјечијег вртића и мјесне заједнице и те како бити користан за све мјештане Петрићевца јер већ дуго постоји потреба за зградом различитог друштвеног садржаја у том насељу.

- Драго ми је што долази до реализације тог пројекта јер је пређен дуг пут од када сам заједно са мјештанима Петрићевца још прије шест година покренуо иницијативу за измјену регулационог плана како би се тај објекат направио - рекао је Талић.

Талић је захвалио градоначелнику на подршци, али и предсједнику Србије који су обезбиједили средства да се крене у реализацију једног таквог пројекта.

Полагању камена темељца за изградњу будућег објекта вртића и мјесне заједнице у насељу Петрићевац присуствовао је и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, директор Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука Јелена Куртиновић, те начелници бањалучке Градске управе и многобројни грађани.