latinica  ћирилица
06/11/2019 |  14:10 ⇒ 14:10 | Аутор: СРНА

МУП Српске о кандидатима за директора СИПА

Портал "Žurnal.info" у тексту под насловом "МУП РС против Перице Станића: Лукач кривотворио податке о стажу кандидата за директора СИПА" објавио је неистине и тенденциозне оптужбе, манипулишући подацима и информацијама, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.
МУП Републике Српске - Фото: РТРС
МУП Републике СрпскеФото: РТРС

У саопштењу се наводи да је МУП Српске 22. октобра од Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ за избор директора Агенције за истраге и заштиту примио акт у којем се тражи податак ко од пријављених кандидата - Перица Станић, Дарко Ћулум, Жарко Лакета и Перица Станић има услове за одлазак у пензију закључно са 21. октобром ове године.

Министарство је, у складу са тим актом, након провјера у службеним евиденцијама које се воде у складу са Законом о полицији у унутрашњим пословима, Независном одбору одговорило 30. октобра да "закључно са 21. октобром ове године услове за одлазак у пензију испуњава Перица Станић".

Из МУП-а наводе да је према њиховим евиденцијама, Станић у фебруару испунио услове за одлазак за пензију, док Дарко Ћулум услове за одлазак у пензију испуњава тек крајем ове године, док кандидати Жарко Лакета и Горан Зубац не испуњавају услове за одлазак.

Законом о полицији и унутрашњим пословима предвиђено је да полицијски службеник у поступку утврђивања испуњености услова за престанак радног односа због стицања права на старосну пензију има право да захтијева да му се стаж из периода од 1992. до 1995. године рачуна у једноструком трајању, а не двоструком, те се у складу са тим евиденције МУП-а Републике Српске разликују у односу на евиденције Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске.

Интернет портал "Žurnal.info" објавио је данас да је Фонд ПИО саопштио да три кандидата за директора СИПА испуњавају услове за пензионисање, а да је МУП Српске обавијестио Независни одбор да само Перица Станић испуњава услове за пензију.