latinica  ћирилица
06/11/2019 |  13:39 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

У понедјељак посебна сједница Парламента Српске

Седма посебна сједница Парламента Српске, на којој би требало да буде разматрана информација о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицај на положај и права Српске, биће одржана у понедјељак, 11. новембра, одлучио је данас Колегијум Народне скупштине Републике Српске.
Колегијум НСРС - Фото: РТРС
Колегијум НСРСФото: РТРС

Почетак сједнице заказан је за 11.00 часова.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС Игор Жунић рекао је новинарима након сједнице Колегијума, да је посебна сједница конципирана у три сегмента - околности и природа дејтонске структуре БиХ, неуставне интервенције на Устав БиХ које умањују уставну важност Српске и обавезе институција Републике да стану у заштиту владавине права и Дејтонског споразума, као и свега што Српској по Уставу и законима припада.

Жунић је рекао да информација о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицај на положај и права Српске, даје добар преглед континуитета одузимања надлежности Републике и да се нада да ће сви посланици препознати значај тога.

- На сједници ће бити ријечи и о Декларацији СДА, али не као документу, већ као екстремној агенди бошњачке политике као модела и мотива промјене дејтонске структуре - навео је он.

Жунић је истакао да ову тему нипошто не треба подводити под политиканство, те да је СДС добио задатак да и ову сједницу "претвори у нешто десето".

- Ништа други у не очекујем од оних који су се стриктно опредијелили да задрже фотеље и да и на тај начин уруше дејтонску структуру - рекао је он и додао да су посланици опозиције могли да се укључе у причу о заказивању посебне сједнице.

Жунић је рекао да ће се на сједници обратити српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, те да ће прилику за обраћање добити и предсједници свих парламентарних странака.

Шеф Кулба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је да као тема посебне сједнице Парламента није јасно наведена Декларација СДА већ слабљење позиције Републике Српске укидањем надлежности.

Станић је навео да сједница није заједнички договорена, јер посланици опозиције нису добили позив за заједничку припрему.

- Око оваквих питања требало би заједнички да се договара, с обзиром на њихов значај - рекао је он и додао да посебна сједница неће имати никаквих резултата.

Станић сматра да би све странке требало заједно да штите интерес српског народа.

Клуб посланика ПДП-а није дао подршку одржавању посебне сједнице јер сматрају да, у овом тренутку, она није потребна.

- Одржавање посебне сједнице је непотребно давање на важности Декларацији СДА које ће допринијети јачању тензија - рекао је шеф Клуба посланика ПДП-а Перица Бундало.

Он је навео да не може рећи хоће ли посланици ове странке подржати закључке сједнице јер о њима, како је рекао, нису консултовани.

Бундало је рекао да би ПДП затражио одгађање сједнице на одређено вријеме да су консултовани о том питању, јер сматрају да она не би требало да буде везана за Декларацију СДА.

Данашњој сједници Колегијума нису присуствовали представници посланичке групе Заједно за БиХ.

Сазивање посебне сједнице, у складу са чланом 171 Пословника НСРС, својим потписима затражила је трећина народних посланика.