latinica  ћирилица
06/11/2019 |  12:31 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Влада Српске улаже у школе Сарајевско-романијске регије

Да је Влада Републике Српске улаже у школе на подручју Сарајевско-романијске регије, потврђују и средства намијењена за почетак реконструкције Основне школе “Свети Сава“ из Трнова и истоимене ОШ из Источног Новог Сарајева, те изградњу фискултурне сале Основне школе “Петар Петровић Његош“, а међу планираним пројектима издваја се и изградња нове школе на подручју те општине.
Нова фискултурна сала у Трнову (фото:princip) -
Нова фискултурна сала у Трнову (фото:princip)

Настава физичког васпитања у ОШ “Свети Сава“ из Трнова до сада се одвијала у неусловним и неадекватно опремљеним просторијама, а уз помоћ средстава Владе Српске, ученике и професоре ове школе, уколико то временске прилике допусте, нова фискултурна сала требало би да обрадује већ почетком сљедећег полугодишта.

Ранка Мандић, директорка ОШ “Свети Сава“ из Трнова, истакла је да је улагања било и до сада, али да су се радови изводили у фазама и да за школу много значи то што су сада средства издвојена у цијелости.

- Ускоро ћемо завршити фискултурну салу и та чињеница посебно радује ученике наше школе. Надам се да ћемо је, као што је и предвиђено, добити већ почетком сљедеће године - додаје Мандићева.

Уз помоћ Владе, на овом подручју изграђена је и фискултурна сала у ОШ “Петар Петровић Његош“, а у сарадњи са општином Соколац, као и уз помоћ пројекта УНДП, урађена је комплетан систем енергетске ефикасности у ОШ “Соколац“.

Да су улагања институција у основно и средње образовање на простору ове регије на задовољавајућем нивоу, потврдила нам је и Данијела Мрда, директорка ОШ “Свети Сава“ из Источног Новог Сарајева. Она додаје да је Влада и у тренутном, али и претходном сазиву, одговарала на захтјеве ове школе, о чему могу да свједоче бројни пројекти на обнови и доградњи ове школе.

- Наша школа тренутно броји 1.034 ученика, а оно по чему је специфична јесте то да из године у годину биљежимо све већи број уписаних првачића и једина смо школа која има повећани број ученика. Као зграда, школа је грађена за 700 до 750 ученика. Стално смо у грађевинском процесу ширења школе, адаптације школског и дограђивања учионичког простора, а због повећања броја ученика између осталог и у сталној потреби за реконструкцијом постојећих садржаја за фискултурну салу. Из тог разлога смо се и обратили Кабинету предсједника Владе за помоћ при реконструкцији и адаптацији школског простора и надам се да ћемо врло брзо и реализовати тај пројекат - истиче Мрда.

Она додаје да је само овој школи, током посљедња два мандата Владе, уложено је преко 200.000 КМ кроз различите пројекте и различита министарства, од уџбеника за ученике, преко Доситеј програма, те мањих пројеката за адаптацију и набавку школског дидактичког или других врста намјештаја.

Као једној од најбрже растућих средина у Српској, у општини Источно Ново Сарајево, због континуираног повећања броја уписаних првачића, регулационим планом предвиђена је локација за изградњу нове основне школе, за коју ће бити потребно пет милиона КМ.

Општина је у овој години упутила допис Влади у нади да ће издвојити потребна средства и да ће се у скоријем временском периоду кренути са изградњом.

- Општина Источно Ново Сарајево је можда један од најсвјетлијих примјера позитивне сарадње Владе РС и локалних заједница. Ниједан капитални пројекат који реализујемо или смо реализовали на територији локалних заједница не би било могуће завршити без подршке Владе. Конкретно, имамо подршку Владе за завршетак изградње спортске дворане у нашој општини, завршетак изградње позоришта, градског трга и још низ различитих пројеката. Када су у питању пројекти у нашој општини, свакако да је подршка Милорада Додика док је био предсједник Републике за изградњу сензорске собе у нашој ОШ “Свети Сава“ од великог значаја. Ту је још низ случајева где је Влада, кроз разне пројекте, подржавала локалну заједницу. Као начелник могу да кажем све у суперлативу о сарадњу Владе као централног нивоа власти и општине као локалне заједнице - рекао је Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

Он је изразио наду да ће и у наредним годинама Влада наставити овакав тренд и обезбиједити недостајућа средства за опремање спортске дворане и позоришта на територији ове општине, али и још неколико пројеката за које су аплицирали.

Извор: Banjaluka.net