latinica  ћирилица
06/11/2019 |  12:10 ⇒ 12:51 | Аутор: СРНА

Немјерљив допринос академске заједнице у стварању и очувању Српске

У Бањалуци је служен помен и положени су вијенци на спомен-плочу погинулим студентима и радницима Бањалучког универзитета.

Овим је одата пошта за 87 страдалих, углавном студената и асистената, али и других радника који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату као припадници Студентске бригаде и редовни војници Војске Републике Српске.

Ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин рекао је да су Универзитет и чланови академске заједнице дали немјерљив допринос у стварању и очувању Републике Српске.

Он је рекао да је обавеза Универзитета да се никада не заборави 87 студената и радника тог универзитета који су у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату дали животе за Републику Српску.

- Обавеза свих нас је и да штитимо интересе Републике Српске, интересе јавних установа и Универзитета. Скренућемо пажњу појединцима и институцијама које скрену са таквог пута - рекао је Гајанин.

Он је додао да Универзитет има обавезу да увијек даје помен погинулим студентима и радницима универзитета и никада не заборави њихово трагично страдање.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Радомир Граонић рекао је да је Студентска бригада била јединствена у Војсци Републике Српске, јер је представљала спој студената и професора и бројала је око 2.100 бораца и њен борбени пут је углавном био на бихаћком ратишту.

Он је истакао да су имали значајне борбене улоге у заустављању офанзиве Петог корпуса и ослобађању тада изгубљених територија, а расформирана је 13. јануара 1995. године.

- У свим друштвима студенти представљају најважнији интелектуални и биолошки потенцијал и све државе свијета настоје их у рату заштити од страдања, али када је држава угрожена ангажују се и посљедње резерве и сви потенцијали. Тако је и Република Српска у завршним годинама рата мобилисала Студентску бригаду - навео је Граонић.

Он је рекао да њихова улога није била првенствено борбена, већ мотивишућа, јер је уморним јединицама требала морална подршка.

- Њихова жртва није била узалудна и биће вјечно надахнуће данашњим и будућим генерацијма - навео је Граонић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић рекао је да страдали студенти и радници Универзитета због жртве коју су поднијели не смију бити заборављени.

- Историја српског народа пуна је примјера храбрости српских бораца који су по годинама живота били млади, али су у борби за слободу свог народа учинили највећа јуначка дјела. Тако је било и у протеклом рату када су неке од најелитнијих јединица Војске Републике Српске биле попуњене младим борцима - поручио је Рогић.

Он је нагласио да је највећу жртву дала интелектуална младост Студентске бригаде и њени борци, јер су били дубоко свјесни гдје одлазе и да се можда никада неће вратити.

- Ипак, свој ратни пут и задатак извршили су часно борећи се за слободу Републике Српске - рекао је Рогић.

Он је поручио окупљеним студентима да будућност Српске остаје на њима и да им Студентска бригада буде мотивација да боље уче и раде и сачувају Републику.

- Ако бисмо изгубили Републику Српску и права која баштинимо живећи у њој у будућности би се поново могло десити да неки младићи морају ризиковати своје животе борећи се за слободу и достојанство у којем данас живимо - нагласио је Рогић.

Зора Вуковић, мајка погинулог студента Електротехничког факултета Бориса Вуковића, рекла је да је Борис имао 21 годину када је погинуо од НАТО авијације на подручју Мркоњић Града, те да сваке године присуствује обиљежавању страдања.

- Не могу схватити никога ко би желио да приступимо НАТО-у и ако треба ми породице погинулих даћемо своје животе да наша Република не уђе у НАТО - поручила је Вуковићева.

На спомен-плочу, на којој су исписана имена страдалих студената и радника Универзитета, између Машинског и Правног факултета, вијенце су положили представници Уније студената и Студентског парламента, породице погинулих, представници Борачке организације Републике Српске и Борачке организације Бањалука, декани Универзитета, ректор и проректор, представници Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

Полагање вијенаца на спомен-плочу студентима и радницима бањалучког Универзитета који су погинули у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату организовано је у оквиру обиљежавања 44 године ове високошколске установе.