latinica  ћирилица
06/11/2019 |  11:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Ужице домаћин 24. Југословенског позоришног фестивала

У Ужицу је почео 24. Југословенски позоришни фестивал "Без превода" на којем ће се за награде Ардалион надметати седам најбољих представа из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине.
Сцена позоришта - Фото: B92
Сцена позориштаФото: B92

Фестивал, који се ове године одржава под слоганом "Ко је јунак нашег доба", свечано је отворио црногорски редитељ Бранислав Мићуновић, који је подсјетио да је та манифестација још прије 24 године показала да је могуће живјети на заједничком простору, уз прожимање живота и културе.

- Југословенски позоришни фестивал у Ужицу је јунак нашег доба зато што превазилази невоље региона и шаље јасне поруке о томе како је могуће бити храбар и истрајан и наклоњен заједништву - рекао је Мићуновић.

И у овогодишњој селекцији Бојана Муњина и Зорана Стаматовића нашле су се најбоље представе региона.

Фестивал је отворила "Нечиста крв" у извођењу Народног позоришта из Београда и у режији Милана Нешковића.

На репертоару ће бити још двије представе Југословенског драмског позоришта "Лоренцачо" Алфреда де Мисеа, у режији Бориса Лијешевића, и "Врат од стакла" по тексту Биљане Србљановић и у режији Јагоша Марковића.

Ауторски пројекат Игора Вука Торбице "Тартиф" по мотивима оригиналне Молијерове драме изводе Српско народно позориште Нови Сад и Народно позориште Сомбор.

На репертоару су и двије представе из Сарајева. Камерни театар 55 на ужичкој позорници игра "Сјећаш ли се Доли Бел" Абдулаха Сидрана, у режији Кокана Младеновића, док Народно позориште Сарајево изводи "Кавкаски круг кредом" Бертолда Брехта у режији Паола Мађелија.

Сатирично казалиште Керемпух из Загреба гостује са представом "Блу мун" по тексту Даира Каракаша и у режији Бориса Лијешевића.

Југословенски позоришни фестивал траје до 12. новембра, а затвара се додјелом награда Ардалион и представом у част награђених "Како живот" ужичког Народног позоришта.