latinica  ћирилица
06/11/2019 |  11:09 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Уставни суд Републике Српске чувар уставности и законитости (ФОТО)

У просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске одржана је свечана академија посвећена 25. годишњици Уставног суда Републике Српске.

Свечаности су присуствовали предједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и предсједник Парламента Српске Недељко Чубриловић.

Академији је присуствовао и предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, посланици у Народној скупштини, министри, представаници правосудних институција, те званице из јавног и друштвеног живота.

Званичници су подсјетили да је Уставни суд важна институција у очувању уставности и законитости у Српској.

Фото: РТРС

Предсједница Српске је подсјетила да је Уставни суд Републике Српске чувар уставности и законитости и да само јак, ауторитативан и ефикасан Суд значи и јаку Српску.

- Сви знамо да је без постојања Уставног суда незамисливо успостављање, али и развој демократског друштва утемељеног на праву, у којем су принципи уставности и законитости доминантни вриједносни, али и функционални постулати - рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је истакла да Српска почива на владавини права.

Предсједник НСРС изразио је наду да ће Уставни суд ускоро добити одговарајуће услове за рад.

- Наравно, Устав БиХ не треба сматрати као нешто дефинитивно, зацементирано, него као динамичну материју на којој треба радити - поручио је Чубриловић.

Премијер Српске је рекао да је Уставни суд Српске стуб Републике и синоним за поштивање устава и законитости, нагласивши да Влада подржава рад овог суда.

- Вјерујем да ћемо ускоро имати и нову зграду Уставног суда Српске. Желим вам много успјеха у раду, првенствено у очувању уставности Републике Српске - рекао је Вишковић.

Предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман истакао је да овај суд радом и постојањем даје Српској суверенитет у оквиру БиХ.

- Уставни суд Републике Српске је четврти стуб власти и од оснивања 1994. године успјешно одговара на све изазове - рекао је Селман у обраћању на свечаној академији поводом 25 година од оснивања Уставног суда Републике Српске.

Селман каже је Република Српска утемељена на највишим правним и демократским принципима, те да Уставни суд Српске има правни континуитет уставног судовања на простору бивше Југославије.

 Предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић нагласио је да је Уставни суд значајан стуб државности Српске.

- Уставни суд Републике Српске успјешно ради 25 година. Овај суд наставио је традицију класичних уставних судова - рекао је Кузмановић, који је био предсједник Уставног суда Српске.

Повезане вијести:

Додик: Уставни суд Српске доприноси њеном јачању