latinica  ћирилица
06/11/2019 |  10:20 | Аутор: СРНА

Уплаћени доприноси по програму социјалног збрињавања радника

На основу одлуке Владе Републике Српске уплаћено је 735.370 КМ из Програма социјалног збрињавања радника на име доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, саопштено је из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање.
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

Ријеч је о социјалном збрињавању радника који су процесом стечаја и ликвидације предузећа остали без запослења и са уплатом наведених средстава стичу услове за остваривање права на старосну пензију.

Од укупно 735.370 КМ средстава, 145.038 КМ намијењено је за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 24 радника из 20 предузећа који су се пријавили на Јавни позив Фонда у периоду 1. јула до 31. авуста.

Преосталих 590.331 КМ намијењено је за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 753 радника предузећа АД Индустрија конфекције "Новотекс" из Требиња којима се измирује дио доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, а преостали дио ће бити измирен у наредном периоду.

У саопштењу се наводи да након уплате средстава радници на које се уплата односи могу одмах да поднесу захтјев за остваривање права на старосну пензију код Фонда ПИО Републике Српске, у надлежној пословници.