latinica  ћирилица
06/11/2019 |  10:07 | Аутор: СРНА

Универзитету упућено обавјештење, Мехмедагићева диплома мора бити поништена

Инспекторат Републике Српске упутио је Универзитету за пословне студије у Бањалуци обавјештење да је повукао свој ранији закључак о одгађању извршења рјешења републичког просвјетног инспектора којим је овој високошколској установи дат налог да поништи диплому директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића, потврђено је Срни у Инспекторату.
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net) -
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net)

Портпарол Инспектората Републике Српске Душка Макивић истакла је да Универзитет за пословне студије најприје треба да заприми одлуку Инспектората да је повукао свој закључак чиме је рјешење републичког просвјетног инспектора поново постало извршно.

- Универзитет за пословне студије сада има обавезу да уђе у процедуру извршења рјешења. Рок за извршење почиње да тече од дана пријема обавјештења да је повучен закључак Инспектората - рекла је Макивићева.

Инспекторат Републике Српске огласио је ништавим раније донесени закључак којим је дозвољено одгађање извршења рјешења републичког просвјетног инспектора на основу сазнања да је Окружни суд у Бањалуци одбацио приједлог пуномоћника Универзитета за пословне студије за одгађање извршења поменутог рјешења.

Пуномоћник овог универзитета је поднио Инспекторату захтјев за одгађање извршења рјешења републичког просвјетног инспектора до окончања управног спора пред судом против другостепеног рјешења Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, а истовремено се са идентичним захтјевом обратио и Окружном суду.

Инспекторат је, с обзиром на то да није имао сазнања да је исти захтјев упућен и суду, првобитно донио закључак којим је дозвољено одгађање извршења рјешења до окончања управног спора.

Након што је утврђено да је суд одбацио приједлог за одгађање извршења рјешења Инспекторат је прогласио ништавим раније донесени закључак.