latinica  ћирилица
06/11/2019 |  09:15 ⇒ 09:15 | Аутор: СРНА

Шпанија: Избори (не)ће ријешити кризу

У недјељу, 10. новембра, одржавају се парламентарни избори у Шпанији, али резултати неће донијети рјешење политичке кризе, пише европски портал "Политико".
Шпанија (Фото: илустрација) -
Шпанија (Фото: илустрација)

Након избора постоји могућност да се премијер Педро Санчез и његова Социјалистичка партија суоче са још већим изазовима него сад.

Предизборне анкете говоре да ће Социјалистичка партија поново однијети побједу, али са мање или истим бројем посланичких мјеста у парламенту, гдје ионако нема већину.

Санчез се због тога суочава са истим проблемом, да увјери друге партије да га подрже на функцији премијера, што му раније није полазило за руком.

- Политичка пат позиција изазива највећу забринутост, и то је главни политички проблем кроз који Шпанија пролази - нагласио је Санчез који је позвао бираче да подрже "снажну и стабилну администрацију".

Шпанском политичком сценом доминирају Социјалисти и конзервативна Народна партија /ПП/, али су у протеклих неколико година подијељени због финансијске кризе и порасти популарности партија крајње љевице Подемос и Сиудаданос.

Додатне проблеме изазива и иницијатива Каталоније за независност пошто је странка крајње деснице Вокс први пут ушла у сазив националног парламента на посљедњим изборима одржаним у априлу.

Санчез је заузео оштар став према покрету за самоопредјељење Каталоније.

У протеклих неколико седмица протесте у Каталонији пратило је насиље изазвано пресудом шпанског Врховног суда којом је девет лидере покрета за самоопредјељење осуђено на до 13 година затвора.