latinica  ћирилица
06/11/2019 |  08:43 ⇒ 10:41 | Аутор: СРНА

Мехмедагић одобрио талас отпуштања српског кадра?

Директор Обавјештајно-безбједносне агенције Осман Мехмедагић одобрио је да се од 1. јануара наредне године отпусти још један "талас" српског кадра унутар ове агенције, сазнаје портал Инфосрпска из дипломатских извора.
Осман Мехмедагић (фото:Vijesti.ba/RAS Srbija) -
Осман Мехмедагић (фото:Vijesti.ba/RAS Srbija)

Према приједлогу персоналне службе ОБА, планира се пензионисање додатних 38 припадника ове агенције српске националности који испуњавају услове за пензију или су близу испуњавања законских услова, због чега ће им бити понуђено пријеверемено пензионисање.

- Већина наведених Срба предвиђених за пензионисање претходно су били кадар Државне безбједности Републике Српске, војне структуре Војске Републике Српске који су, након интеграције сектора безбједности у БиХ, по аутоматизму добили стално запослење у ОБА - наводи се у тексту.

Наведеним пензионисањем, Осман Мехмедагић, иначе ратни тјелохранитељ Алије Изетбеговића, додатно ће ослабити српски фактор унутар ОБА, јер ће највећи дио кадра који је учествовао у рату у БиХ бити законски "одстрањен" из службе, наглашава се у тексту.

Према истом извору, предвиђено је да ОБА распише конкурс за попуну упражњених мјеста, а план Мехмедагића и бошњачке структуре унутар ове агенције је да на наведена мјеста буде примљен млади кадар српске националности "по препоруци".

- Иако ће пријем бити вршен на основу конкурса, основни предуслов за одабир лица биће припадност породицама које нису расположене према Милораду Додику и актуелној власти у Републици Српској. Према овом принципу, у међувремену су већ запослена четири нова службеника /у 2. Центру у Бањалуци/ на радна мјеста која су била упражњена претходним таласом пензионисања.

Породице новопримљених службеника ОБА имају криминалну прошлост и јаке везе са организованим криминалним групама које функционишу на простору Републике Српске у сарадњи са сличним организацијама из Федерације БиХ. У процесу њиховог пријема учињен је јасан и намјеран превид по питању поштовања безбједносне провјере, а примљени су на основу сазнања да имају лични и породични анимозитет према Милораду Додику и властима у Републици Српској - истиче се у тексту.

Према писању овог портала, Срби на руководећим мјестима у ОБА, као и у СИПА постављени су на захтјев Савеза за промјене /СДС И ПДП/ због чега Додик нема повјерење у њихов рад.

- С тим у вези, за очекивати је да ће на мјеста пензионисаних припадника ОБА српске националности доћи лица која су блиска опозицији у Републици Српској - додаје се у тексту.

Извор портала Инфосрпска располаже сазнањима да је Осман Мехмедагић својим најближим сарадницима издао посебне задатке - да се прате све активности и контакти које на територији БиХ реализује министар одбране Србије Александар Вулин, затим директор БИА Братислав Гашић, као и више високих функционера ове агенције, полиције и Министарства одбране, као и Војске Србије.