latinica  ћирилица
05/11/2019 |  19:30 | Аутор: СРНА

Линта: Власт у Загребу подстиче ширење говора мржње према Србима

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио је да градска власт у Загребу подстиче ширење говора мржње према Србима јер на макети града у центру Загреба, једној од најпосјећенијих туристичких локација, више од седам дана стоји натпис "Убиј Србина".
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Ништа се друго није ни могло очекивати од актуелне градске власти у Загребу, истакао је Линта, који је и предсједник Савеза Срба из региона.

- Скандалозно је да градска власт, који чине странка градоначелника Милана Бандића и ХДЗ, није сматрала да потребним да комунални редари уклоне наведени србомрзачки графит - нагласио је Линта и додао да, ако графит случајно буде уклоњен, сигурно је да наредбодавци и починиоци неће бити пронађени, а камоли кажњени.

Он је подсјетио да је Скупштина града Загреба априла 2017. године донијела срамну одлуку да се усташком режисеру Јакову Седлару за ревизионистички филм о Јасеновцу као радном логору додјели годишња награда за филм и позориште, те да је општинско тужилаштво у Загребу подигло оптужницу против студента загребачког Филозофског факултета Филипа Драче који је почетком године на постољу споменика Фрање Туђмана спрејем нацртао срп и чекић.

Линта је навео да је наведени графит био уклоњен у најкраћем могућем року, а Драча убрзо ухапшен и осуђен на условну казну од 10 мјесеци затвора и са роком провјере од три године само јер је нацртао срп и чекић, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Он је навео да је у Хрватској од доласка Фрање Туђмана на власт нацртано на десетине хиљада усташких, фашистичких и нацистичких графита којим се шири бијесна мржња према Србима и свему што је српско, те да се србомрзачки графити појављују свакодневно широм ове земље.

- Иако се очигледно ради о небројеним злочинима из мржње, нико од наредбодаваца и починилаца није кривично кажњен и осуђен на затворску казну што јасно говори о усташком карактеру хрватске државе - истакао је Линта.