latinica  ћирилица
05/11/2019 |  16:39 | Аутор: СРНА

Откривена бисте краљице Марије Карађорђевић у Земуну

Биста краљице Марије Карађорђевић, која је била позната по добротворном раду, откривена је данас испред зграде Регионалног центра за таленте из природних и техничких наука у Земуну, некадашњег Дјечијег дома чији је била покровитељ.
Биста краљице Марије Карађорђевић, Земун - Фото: СРНА
Биста краљице Марије Карађорђевић, ЗемунФото: СРНА

На том мјесту стајала је биста која је нестала након Другог свјетског рата, а нова, умјетнички рад академског вајара Милоша Комада, откривена је поводом 100 година од оснивања Дјечијег дома - на Дан општине Земун.

Бисту је открио замјеник градоначелника Београда Горан Весић, који је истакао да краљица Марија представља једну од најчаснијих личности српске историје, саопштено је из Градске управе.

- На данашњи дан 1923. године, она је као супруга владара Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца преузела бригу о овом објекту, који је тада био Дом за незбринуту дјецу - рекао је Весић.

Према његовим ријечима, краљица Марија је урадила много добротворних пројеката, а неке од зграда које је она финансирала или им била покровитељ и данас постоје у Београду, као што је стара зграда РТС-а у Абердаревој и Дјечија клиника у Тиршовој улици.

"- Током Другог свјетског рата краљица Марија је из Енглеске послала стотине пакета помоћи југословенским заробљеницима, потписујући се као Марија К. Ђорђевић, како Нијемци не би сазнали да је ријеч о краљици - навео је Весић.

Он је подсјетио да је краљица Марија била и први рели-возач у Југославији и да је њен рекорд, који је поставила у брдској трци Авала-Београд, остао све до педесетих година прошлог вијека.

- Она је била прогресивна владарка, посвећена свом послу и, ако неко заслужује да га се са поносом сјећамо, онда је то свакако краљица Марија - рекао је Весић.

Директор Завода за заштиту споменика културе Београда Оливера Вучковић рекла је да је објекат данашњег Центра за младе таленте у Земуну некада био Дом за сирочад краљице Марије.

- Нисмо успјели да нађемо оригиналну скулптуру и зато смо се одлучили да Комаду повјеримо вајање новог израза краљице Марије. Надам се да смо тиме исправили историјску неправду која је постојала од 1945. године - навела је Вучковићева.

Према подацима Завода за заштиту споменика културе, Друштво за заштиту дјеце је на дан вјенчања краља Александра и краљице Марије 8. јуна 1922. године основало Фонд краљице Марије, од до тада прикупљених средстава.

Краљица Марија је прихватила покровитељство над Домом 5. новембра 1923. године, када је објекат назван Дом сирочади краљице Марије.

Предсједница Друштва Видосава Поповић поклонила је бисту краљице Марије и поставила је 1932. године испред Дома. Биста је након Другог свјетског рата уклоњена и до данас није пронађена.