latinica  ћирилица
05/11/2019 |  16:20 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Укупно седам милиона марака за обнову пољопривредне механизације

Министарство пољопривреде уручило је 122 рјешења пољопривредницима који су остварили право на подстицај за капиталне инвестиције у производњи. Ове године за то је издвојено седам милион марака, а највећи број подстицаја додијељен је за набавку трактора, прикључака и опреме у сточарској производњи.

Око 164 трактора, око 540 разних тракторских прикључака, опрема за сточарство, системи за наводњавање, заштиту од града и мраза, нове пластенике - све је то обухваћено подстицајима које је ресорно министарство ове године издвојило за пољопривреднике. Међу 122 произвођача, колико их је данас добило рјешење, јесте и Слободан Петровић који је добио подршку за инвестицију у трактор, прикључак и хранилицу за свиње, којих годишње узгоји и до 1.800.

- Пољопривредна производња је једна од производњи која је можда најтежа, не само у Републици Српској, БиХ већ и у окружењу, али у овом моменту морам да нагласим да су издвајања све већа - каже Слободан Петровић, пољопривредни произвођач из Бијељине.

Ово је и први пут да су сви они који су аплицирали, подстицај и добили. На око 100 хектара земљишта Драган Јањић производи млијеко, узгаја товну јунад и бави се ратарством. У 20 година рада у пољопривреди остварио је други подстицај и то за набавку најсавременијег прикључка.

- Долазимо с тим до рентабилности производње, мање потрошње горива, бржег учинка рада, бољих приноса у пољопривреди - истиче Драган Јањић, пољопривредни произвођач из Приједора. 

Управо то и јесте циљ, због чега би укупан износ инвестиција у пољопривредну производњу наредне године требало да буде и већи. Настави ли се досадашњи темпо ресорни министар убрзо очекује и да пољопривредна механизација у Српској буде поптуно обновљена.

- Ми са својих седам милиона интервенишемо да уз учешће пољопривредних произвођача да то буде укупно 17 милиона. Ми њих мотивишемо да улажу новац, јер им 30 одсто средстава обазбјеђујемо - напомиње Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске

Саво Минић, директор Агенције за аграрна плаћања, истиче да је забиљежен раст корисника.

- Укупно када су у питању трактори и прикључци имамо 711 корисника што је раст. Када говоримо укупно о капиталним инвестицијама то је 939 корисника - поручио је Минић.

С обзиром на све чешће временске непогоде које су узрок велике штете и губитака на пољопривредним газдинствима, разматрано је и обавезивање пољопривредника на полисе осигурања. Иако је предсједник Владе раније најавио да би од наредне године то требало да буде један од првих услова за добијање подстицаја, ресорни министар каже, од те идеје се одустало.

- Постоји потреба да се мало боље уреди то тржиште пољопривредног осигурањња, јер с једне стране осигуравајуће куће данас немају разумјевања за пољопривредну производњу. Радије осигуравају возила и објекте, а и наши произвођачи немају повјерења у осигуравајуће куће - додао је Пашалић. 

Због тога, истиче Пашалић, Министарство остаје при ранијој одлуци да стимулише оне који се одлуче за осигурање и то рефундацијом 50 одсто износа полисе осигурања.