latinica  ћирилица
05/11/2019 |  16:05 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Бијељинска предузећа и РиТе Угљевик у спору већ 13 година

Судски процес, који траје више од једне деценије, у случају тужби неколико бијељинских предузећа против РиТе Угљевика се наставља. Бијељински Терекс инжињеринг поново је покренуо тужбу тешку скоро девет милиона марака. У Руднику и Термоелектрани Угљевик наводе да се спор са овим предузећем води од 2006. године. Очекују да ће исход и нове тужбе бити ријешен у њихову корист.

Терекс покреће нову парницу пред Окружним привредним судом у Бијељини. Тражи од РиТЕ Угљевик близу девет милиона марака, по основу, како се у тужби наводи, неоснованог богаћења, затезних камата и трошкова поступка.

- Данашње суђење је само посљедица ранијег суђења у главном предмету у којем је већ донесено 10 судских одлука, двије Основног суда, четири пресуде Врховног суда, четири Вишег привредног суда, те једна Уставног суда. У скорије вријеме се очекује доношење још једне одлуке Уставног суда - напомиње Фаик Мухић, правни заступник д.о.о. Терекс Инжењеринг Бијељина. 

Доказ да наведени износ Терекс не може потраживати јесте чињеница да је Врховни суд у коначном исходу досудио у корист Терекса нешто више од 650.000 марака. До тада, све по основу судских пресуда, РиТЕ Угљевик је прво исплатио Терексу око три милиона марака, а затим је Терекс морао да врати Угљевичкој термоелектрани та три милиона, плус камате и судске трошкови, што је износило око 4,5 милиона марака.

- Та финансијска средства су РиТЕ Угљевик враћена 2013. године, јер одлуке на бази којих је Терекс наплатио предметни износ никада више нису ступиле на снагу, а свакако да су укинуте одлуком виших судских инстанци, одлуком Вишег привредног суда и Врховног суда Републике Српске - рекао је Бранислав Ђокић, руководилац сектора за правне послове РиТЕ Угљевик. 

Подсјећамо да је овај спор настао 2003. године када је расписан Јавни позив за послове откривке угља и одвоза јаловине са ПК Богутово село. Истовремено и фирма Континентал данас је пред Окружним судом покренула поступак против РиТЕ за наплату тзв. процесне камате.