latinica  ћирилица
05/11/2019 |  15:19 ⇒ 19:57 | Аутор: СРНА

Чубриловић у Будимпешти: Све више дјеце из Српске у школи "Никола Тесла"

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас Срни да Српска треба да оствари бољу сарадњу са Српским забавиштем, основном школом, гимназијом, колегијумом и библиотеком "Никола Тесла" у Будимпешти јер та установа привлачи све више дјеце из Републике Српске.

Чубриловић је послије разговора са представницима ове установе рекао да се тренутно у овим школама налази четрдесетак дјеце из Републике Српске.

"Она долазе самоиницијативно и нема организованог приступа овом виду образовања. С обзиром на рејтинг и квалитет школе, Српска би требало да се активније укључи да би помогла дјеци да организовано имају могућност да буду дио ове школе. Она има рејтинг у ЕУ једнак осталим школама и послије њеног завршетка могуће је уписати факултете у свим земљама Уније", каже Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске се другог дана посјете Мађарској састао и са представницима Самоуправе Срба у тој држави који су му пренијели да су задовољни положајем у мађарском друштву.

"Срби су задовољни односом мађарске државе која им омогућава функционисање у заједници. Финансијска и свака друга подршка не изостаје и мађарска држава је спремна да подржи Србе из Републике Српске и Србије који се налазе у Мађарској", нагласио је Чубриловић.

Он је о положају српске заједнице у Мађарској разговарао и са Његовим преосвештенством епископом будимским Лукијаном, који је и администратор Епархије темишварске.

"Упознали смо се са добром организованошћу ове епархије, а они су захвални на подршци који добијају из Републике Српске. Њима је свака врста подршке добородошла и желе да сарађују у вези са свим питањима", рекао је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске јуче је у Будимпешти учествовао на Конференцији предсједника парламената земаља југоисточне Европе о проширењу ЕУ.

Предсједници парламената земаља југоисточне Европе и чланица Вишеградске групе потписали су изјаву о проширењу ЕУ у којој је наведено да појачавају подршку проширењу ЕУ и да Унија треба да остане отворена према земљама које дијеле заједничке вриједности.