latinica  ћирилица
05/11/2019 |  12:59 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

Јункер: Блеров приступ помогао зачетку Брегзита

Тони Блер је својим приступом према европској интеграцији помогао настанку Брегзита јер није успио док је био на функцији британског премијера да у тој земљи укаже на политичко заједништво, рекао је данас предсједник европске комисије Жан-Клод Јункер.

Одлазећи предсједник Европске комисије истакао је да је његов пријатељ Блер био међу политичарима који нису жељели да имају ништа са ЕУ као политичким пројектом док су били на функцији.

На питање да ли су се Британци осјећали као код куће у ЕУ прије него што су гласали за Брегзит Јункер је одговорио да "резултати референдума нису представљали изненађење".

- То је основно питање. У европској сам политици од децембра 1982. године и видио сам да су Британци имали став како су у ЕУ само из економских разлога. Када је ријеч о политичком заједништву, зближавању, Британци нису жељели да имају везе са ЕУ. То је био случај и са Блером. Уколико се држите тог става 40 година, није изненађујуће да се људи тога и сјете када дођу на референдум - навео је Јункер за њемачки "Шпигл".

Јункера ће на функцији предсједника Европске комисије замијенити Урсула фон дер Лејен која би ту дужност требала да преузме почетком децембра.

Блер ће се сутра састати са Фон дер Лејеновом. Из канцеларије новог предсједника Еввропске комисије саопштено је да је захтјев за састанак упућен из Блерове канцеларије.