latinica  ћирилица
05/11/2019 |  12:56 | Аутор: СРНА

Ћосић: Снабдијевање отежано због суше, вода се не продаје Сарајеву од лани

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изјавио је данас да је до отежаног водоснабдијевања ове локалне заједнице и општине Источна Илиџа дошло усљед веома лоше хидрометеоролошке ситуације на изворишту "Тилава", а не због продаје воде Сарајеву.
Љубиша Ћосић - Фото: СРНА
Љубиша ЋосићФото: СРНА

Ћосић је новинарима рекао да је уговор о продаји вишкова воде граду Сарајеву прекинут у мају 2018. године, те да од тада вода није ни испоручивана у тај град.

- Све спекулације у вези са продајом воде Сарајеву нису тачне и лако се могу провјерити. Није коректно уколико неко намјерно шири такве неистините информације - поручио је Ћосић.

Говорећи о проблемима у водоснабдијевању општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, Ћосић је појаснио да је нормални капацитет врела "Тилава", из којег се ове општине снабдијевају, од 100 до 200 литара воде у секунди, а у овом моменту тај просјек је смањен на 70 литара у секунди, па зато долази до смањења притиска, посебно у вишим зонама.

- Ово је најлошија хидрометеоролошка ситуација у посљедњих 100 година - рекао је Ћосић и позвао грађане на рационалну потрошњу и стрпљење.

Према његовим ријечима, током зиме биће направљен план каптирања нових врела на подручју Источног Новог Сарајева, али и неких других општина, с циљем јачања система водоснабдијевања.

- Идентификовали смо врела издашности 50 литара у секунди, тако да, имајући у виду тренд ширења општине и града Источно Сарајево и повећања броја становника, сигурно ће нам бити потребно њихово укључивање у систем. Очекује нас озбиљна инвестиција и надам се да ћемо до средине наредне године та врела прикључити на систем, чиме ћемо сигурно смањити проблем са водоснабдијевањем - оцијенио је Ћосић.

Руководилац Сектора пројектовања и развоја у предузећу "Водовод и канализација" /ВиК/ Источно Сарајево Весна Капетина рекла је да је тренутни доток воде у врелу "Тилава" пао на испод 80 литара у секунди, а да је просјечна потрошња у ове двије општине око 150 литара у секунди, у неким дјеловима дана дође и до 200 литара, док је ноћна потрошња на нивоу од око 80 литара у секунди.

- Ми не правимо редукције јер желимо да сачувамо систем и да увијек буде под неким притиском воде. Ако би почели са редукцијама и одређене зоне искључивали са мреже, онда приликом пуштања воде може доћи до кварова у систему, односно до пуцања цијеви. Рестрикције би нам донијеле више штете него користи - указала је Капетина.

Према њеним ријечима, тренутно је најугроженије насеље Горњи Которац гдје вода већ 15 дана готово и не долази.

- Што се тиче водоснабдјевања у дневној потрошњи, то покушавамо да избалансирамо. У првим моментима пригушења су ишла од 23.00 до 5.00 часова, међутим, издашност је опала, па сада почињу од 21.00 час. На тај начин акумулирамо извјесне количине воде и пунимо резервоар којим се снабдијева Болница `Србија` - навела је Капетина.

Капетина је додала да у моментима пригушења воде станари на вишим спратовима имају слабији притисак, док неким вода потпуно нестане.

Она је поручила да смањен доток воде треба да буде опомена да се мора радити на стабилнијем водоснабдјевању, јер је у току нагла урбанизација и повећање броја становника, што прати и повећана потрошња воде. Као могућа рјешења навела је врело у Кијеву, те могућност да се лоцирају врела на Требевићу.