latinica  ћирилица
05/11/2019 |  10:37 | Аутор: СРНА

Бјелица: За нове инфраструктурне пројекте потребно више од два милиона евра

У општини Соколац почеле су припреме за пројекте изградње постројења за пречишћавање воде за пиће и оног за третман отпадних вода, укупне вриједности преко 2.000.000 евра, рекао је данас начелник општине Милован Бјелица.
Милован Бјелица - Фото: СРНА
Милован БјелицаФото: СРНА

Он је навео да је завршен главни канализациони колектор од Подроманије до села Кула, вриједности 1.250.000 КМ, а да је преостало да се повежу село Бјелосављевићи, насеље Мајдани и дио вода рјечице Решетнице спроведе у понор на Гласиначком пољу у близини магистралног пута према Рогатици.

Бјелица је новинарима рекао да би се на тој локацији могло градити постројење за пречишћавање отпадних вода, за шта је израђена студија изводљивости коју је финансирала Европска инвестициона банка, а пројекат ће бити израђен у наредних неколико мјесеци.

Он је истакао да је неопходна изградња и постројења за пречишћавање отпадних вода на врелу Биоштице, са кога се напаја око 80 одсто становништва на подручју општине Соколац, гдје долази до честих замућења воде у кишним данима.

Према његовим ријечима, општина Соколац има обавезу да ријеши и питање отпадних вода и унаприједи укупну инфраструктуру на подручју Романије, за које је све веће интересовање инвеститора.

"За наведене пројекте требало би обезбиједити још 6.000.000 КМ, да би употпуности заокружили питање битне инфраструктуре за дуги временски период у овој локалној заједници", навео је Бјелица.

Он је нагласио да општина Соколац неће моћи сама реализовати све започете и планиране пројекте и да очекује подршку Владе Републике Српске.

Бјелица је нагласио да је недавним завршетком радова на изградњи колектора од Подроманије до Куле, успјешно завршена компонента три у оквиру великог пројекта "Снабдијевање водом и канализација општине Соколац".

- Из уштеда на ранијим компонентама ушли смо у пројекат изградње водовода за шест рубних села на југозападном дијелу наше општине заједно са сусједном Рогатицом и измирили свој дио од 1.200.000 КМ, за дио водовода који ће бити пуштен у фунцкију за тридесетак дана - навео је начелник општине Соколац.

Драган Сарић, директор фирме "Хигра" из Бијељине која је извођач радова на колектору, рекао је новинарима да је недавно завршеном трећом компонентом пројекта обухваћена изградња главног колектора од Подроманије до Куле, секундарна мрежа у Подроманији и прикључак свих успутних потрошача на том потезу укупне дужине око 13 километара.

Он је истакао да су радови почели у мају и завршени прије двије седмице, те да су тиме створени услови да се финализира комплетна канализација за општину Соколац.

Пројекат "Снабдијевање водом и канализација општине Соколац" који се спроводи са Тимом за управљање пројектима у Влади Републике Српске је вриједности 6.000.000 КМ, од којих су 3.000.000 кредитна средства Европске банке за обнову и развој, 2.100.000 КМ су грант средства и 900.000 КМ је учешће општине Соколац.

Реализација пројекта започета је 2013. године.