latinica  ћирилица
04/11/2019 |  22:27 ⇒ 22:30 | Аутор: СРНА

Отворена изложба "Таписерија Милице Зорић"

У Музеју Семберије вечерас је отворена изложба "Таписерије Милице Зорић: синтеза наслеђа и модернизма", чији је аутор кустос Спомен-збирке Павла Бељанског у Новом Саду Милица Орловић Чобанов.
Бијељина: Изложба "Таписерије Милице Зорић: - Фото: СРНА
Бијељина: Изложба "Таписерије Милице Зорић:Фото: СРНА

Према ријечима аутора, за изложбу је урађен и каталог са 28 фотографија из којег публика може да сазна појединости из живота свестраног ствараоца какав је била Зорићева.

Управник Спомен-збирке Милана Квас подсјетила је да је изложба таписерија Милице Зорић у овој установи културе организована током септембра, када је изложено 28 радова који су настали од 1958. до 1971. године, а бијељинској публици представљено је 10 таписерија.

- У нашој збирци чувамо пет дела уметнице која је потврдила своје место не само у националној историји уметности, него и шире - рекла је Квас.

Изложбу у Музеју Семберије отворио је посланик у Народној скупштини Републике Српске Томица Стојановић, који је рекао да је сарадња бијељинског Музеја са сличним установама у Србији добар начин превазилажења граница које раздвајају српски народ с обје стране Дрине, наводи се у саопштењу Градске управе.

- Морамо искористити све могућности које нам се пружају да ојачамо културне везе српског народа и прикажемо што широј публици дјела наших умјетника, која често не заостају ни за свјетски признатим именима - навео је Стојановић.

На отварању изложбе адвокат Миодраг Стојановић присјетио се 1989. године када је, као потпредсједник Извршног одбора тадашње општине Бијељина, присуствовао отварању легата Милице Зорић која је наџивјела супруга истакнутог револуционара и књижевника Родољуба Чолаковића, рођеног Бијељинца.

Зорићева је двадесетак таписерија поклонила музејској збирци Бијељине у знак сјећања на њеног преминулог мужа.

Изложба "Таписерије Милице Зорић: синтеза наслеђа и модернизма" отворена је у оквиру 26. манифестације "Вишњићеви дани". Посјетиоци изложбу могу да погледају до 6. децембра.