latinica  ћирилица
04/11/2019 |  15:45 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Радојичић: Граду тренутно потребне двије милијарде КМ

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је данас да је "Бањалука се гради" назив за све пројекте комуналне инфраструктуре који се реализују и да су граду тренутно потребне још двије милијарде КМ, а само канализација ће коштати неколико стотина милиона КМ.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Радојичић је рекао новинарима да је неколико стотина милиона КМ потребно само за пројекат рјешавања отпадних вода и изградњу једног или више постројења и дијела канализационе мреже, истичући да то није могуће без европских фондова.

- То је превише за било које кредитно задужење, превише је и за ниво Републике. Тај пројекат неће бити ријешен у догледно вријеме без бесповратних европских средстава - рекао је Радојичић.

Он је навео да је прије мјесец дана разговарао са градоначелником Ријеке, која улази у реализацију пројекта прераде отпадних вода и изградње централног постројења у вриједности 300 милиона евра.

- Ријека је дупло мања од Бањалуке и 85 одсто потребних средстава за овај пројекат обезбијеђено је из европских средстава, нешто од државе, а најмање од града - истакао је Радојичић.

Он је нагласио да су потребе града огромне и да се прати темпо који је могућ у односу на буџет и на нека додатна средства.

Према његовим ријечима, град већ двије године у комуналну инфраструктуру улаже од 30 до 50 милиона КМ из буџета.

- У нацрту буџета за наредну годину је исто негдје 30 до 50 милиона КМ улагања у водоводе, канализације, мостове, саобраћајнице, вртиће, школе и разну другу комуналну инфраструктуру - навео је Радојичић.

Одговарајући на питање новинара да ли град иде у ново задужење због старе Топлане, Радојичић је навео да није ријеч о новом задужењу и појаснио да град отплаћује кредит старе Топлане и да је то реструктурисање постојећег дуга и замјена гаранције на дужи рок са мањом каматном стопом.

Он је рекао да се стара Топлана годинама задуживала и доспјела до задужења од 95 милиона КМ, због чега није могла даље да ради.

- Сјећате се свих наших покушаја и на крају градње потпуно нове топлане? Већи дио тих дугова старе Топлане остао је граду, зато што је град дао гаранције. Стара топлана их не враћа, враћа их град - нагласио је Радојичић.

Он је напоменуо да град Бањалука годишње враћа више од четири милиона КМ дугова старе Топлане.

Радојичић је рекао да се на дневном реду сутрашње сједници градске скупштине налази реструктурисање 12,6 милиона КМ старог дуга за који је град издао гаранцију.

- Реструктурисање је на дужи рок са мањом каматом да бисмо нешто пара уштедјели и у укупном износу и на појединачном годишњем износу. Град ће наредних десетак година враћати дугове за набавку мазута од прије 10 година, зато што стара Топлана то не може, а онда покушавамо тим препакивањем да годишње имамо што мање оптерећење - појаснио је Радојичић.