latinica  ћирилица
04/11/2019 |  15:27 ⇒ 22:33 | Аутор: РТРС

У Приједору потражња за становима све већа

Зашто је и поред пада цијена кућа у приградским насељима, у Приједору већа потражња за становима, чија је цијена значајно виша?

У приградским приједорским насељима, двособна кућа, с окућницом, може се купити и за око 20.000 марака, док је за двособан стан у новоградњи потребно издвојити и до 90. 000 марака.

Након запослења, рјешавање стамбеног проблема, најважније је питање међу младима у Српској. У данашње вријеме млади до стана најчешће долазе помоћу стамбеног кредита. Тако је своје стамбено питање ријешила и Приједорчанка Ивана Китоњић.

- Стамбени кредити су најгора могућа опција данас обзиром на услове подизања, обзиром на високе камате, обзиром на примања која нису баш довољно висока - каже Ивана.

А у Приједору је, у односу на станове, у благом паду цијена кућа. Тренутно се у околини Приједора, кућа с окућницом може купити и за око 20 хиљада марака, док је цијена кућа у граду, значајно виша.

- Дешава се да околина Приједора има таквих понуда, да се продају куће са окућницом за 20. 000, 30. 000 марака - истиче Леонард Самарџија из агенције ВХС некретнине, Приједор.

Он додаје да се у граду цијене крећу од 60. 000 па до 150. 000 КМ.

А много већа потражња за становима, потврђује да се ипак, већина купаца одлучује живјети у граду. Препрека нису ни више цијене. За двособан стан у новоградњи у Приједору, потребно је издвојити и до 90. 000 марака.

- Цијене стамбених јединица у Приједору, у старој градњи се крећу од 900 до 1. 300 марака по метру квадратном и зависи од локације, спратности и уређења те стамбене јединице. Нова градња се креће од 1. 400 до 1. 700 по метру квадратном - напомиње Самарџија.

Већина Приједорчана сматра да цијене некретнина, нису усклађене с примањима. Посљедњих година у Приједору је заживјело и изнајмљивање станова "на дан", које кошта од 40 до 70 марака, док је за изнајмљивање станова на мјесечном нивоу потребно издвојити од 200 до 350 марака, уз режије.