latinica  ћирилица
04/11/2019 |  14:02 ⇒ 20:06 | Аутор: СРНА

Дачић: Захтјев за наставак дијалога саопштити Приштини

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је данас да постоји жеља САД да се што прије дође до рјешења питања Космета, указавши да захтјев за наставак дијалога треба да буде изнесен у Приштини, а не у Београду.
Ивица Дачић (фото: Sputnik / Radoje Pantović) -
Ивица Дачић (фото: Sputnik / Radoje Pantović)

Дачић је рекао и да се зна да Београд није стопирао дијалог, као и да је Београд испунио све обавезе из Бриселског споразума а да, како је нагласио, Приштина није испунила ништа.

- Увели су таксе /на српску робу/ прије годину дана, огромна је штета, а нико не реагује - рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре у Београду са министром спољних послова Холандије Стефом Блоком.

Дачић је рекао и да ће сутра разговарати са специјалним представником САД за западни Балкан Метјуом Палмером, а његове ставове оцијенио је као "жељу САД да се што пре дође до рјешења питања Косова и Метохије".

Министар спољних послова Србије подсјетио је и да је Београд спреман за наставак дијалога с Приштином и да о том питању има веома принципијелну позицију коју, како је навео, никакви притисци неће промијенити.

Дачић је рекао и да је Београд у дијалогу с Приштином спреман да се дође до компромисног рјешења које би било праведно за све стране.

Одговарајући на питање о наводима појединих медија о контактима са опозиционим лидерима у Србији, Дачић је рекао да СПС, чији је лидер, и СНС коју предводи Александар Вучић дијеле исту идеју о томе шта треба радити за државу и да "није толико глуп" да сам себе скине с власти.

Дачић је рекао да су напади на њега кренули док је на сједници Савјета безбједности УН расправљао са представницом /самопроглашеног/ Косова Фљором Читаку.