latinica  ћирилица
04/11/2019 |  12:16 ⇒ 17:49 | Аутор: СРНА

Бањалука: Промовисан мобилни планетаријум вриједан 70.000 КМ (ФОТО)

На Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци данас је промовисан нови мобилни планетаријум, који ће допринијети промоцији науке међу младима, а за који је издвојено 70.000 КМ.

Средства за набавку планетаријума обезбиједило је Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, а ресорни министар Срђан Рајчевић истакао је значај ових активности које ће допринијети промоцији науке код младих.

- Планетаријум представља технолошку симулацију васионе и кретања небеских тијела и само је почетак промовисања науке у високом образовању - рекао је Рајчевић новинарима након представљања планетаријума.

Он је напоменуо да ће мобилни планетаријум бити представљен и у другим општинама и градовима Републике Српске.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин изразио је захвалност ресорном министарству које је омогућило набавку планетаријума, који ће од сада бити у сталној поставци Природно-математичког факултета у Бањалуци.

- С обзиром да до сада нисмо имали планетаријум, овај ће од сада служити како студентима, тако и грађанима Републике Српске, те сам сигуран да ће веома допринијети развоју науке, али и потенцијала које наши студенти имају - рекао је Гајанин.

Декан Природно-математичког факултета у Бањалуци Горан Трбић рекао је да је набавком планетаријма створена могућност да се природне науке промовишу међу младима, нарочито код дјеце основних и средњих школа.

- Осим симулације васионе и кретања планета и небеских тијела, планетаријум можемо користити и за унапређење наставе из области физике, географије, геодезије и просторног планирања - рекао је Трбић.

Он је навео да је ове године уписано 20 одсто више студената него прошле године, те да руководство факултета констатно ради на увођењу нових студијских програма, ослушкујући потребе тржишта и интересоање привреде.