latinica  ћирилица
04/11/2019 |  10:55 ⇒ 10:55 | Аутор: СРНА

Готово 50 одсто жена у БиХ се сучило са неким видом насиља

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић изјавио је данас у Сарајеву да се, према доступним подацима, готово 50 одсто жена у БиХ суочило са неким видом насиља у породици или у раду.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Обраћајући се новинарима уочи почетка Глобалне конвенције партнера УН фонда за борбу против насиља над женама, Комшић је рекао да друштво у БиХ посљедњих седамдесет година прошло дуг и трауматичан пут када је ријеч о равноправности полова, али да очигледно још није достигнут потребан ниво са којим би се могли похвалити.

- Институције БиХ ће испунити свој дио посла и донијећемо закон, али је питање како ће се он спроводити и рефлектовати на друштво. Зато мислим да је порука коју ћемо послати цијелом друштву у БиХ, али и цијелом свијету, значајнија од овога што можемо говорити у институцијама - нагласио је Комшић.

Колико ће БиХ бити успјешна у борби против насиља над женама и дјевојчицама, Комшић сматра да зависи од снаге друштва да препозна тренутак и да прати демократске токове, те да се сви заједно боре да се спроводи оно о чему се данас говори.

Генерелни подсекретар УН Мумзиле Мамбо Цука рекла је да ће наредне године бити обиљежено 25 година Пекиншке декларације и 20 година резолуције Жене, мир, безбједност, које су веома важне за остваривање права жена и дјевојчица, те да УН види БиХ као важног партнера на том путу.

Она је позвала цивилно друштво, лидере и приватни сектор у БиХ на обиљежавање ових важних јубилеја, како би заједно наставили пут ка напретку и остваривању пуног потенцијала жена.

Резидентни координатор УН у БиХ Сезин Синаноглу истакла је да ниједна земља у свијету није имуна на насиље над женама, те да рјешење овог проблема лежи у свим сегментима друштва.

Она је подсјетила да УН ради на елиминацији насиља над женама и дјевојчицама у БиХ од 2011. године, кроз финансирање УН фонда за борбу против насиља над женама, чија се конвенција данас одржава у Сарајеву.

- Године 2011. спроведен је пројекат за борбу против насиља над женама који је веома брзо проширен и који је обухватио ангажман организације `УН жена`. Тај пројекат сада окупља различите сегменте друштва у борби против насиља над овим веома акутним проблемом - нагласила је Синаноглу.

Синаноглу је додала да се наведени програм спроводи у сарадњи са надлежним органима у БиХ, уз њихово вођство и снажну подршку.