latinica  ћирилица
03/11/2019 |  20:42 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Црњелово: Завршна фаза изградње система за наводњавање

У семберском селу Црњелово, за десетак дана биће завршена изградња система за наводњавање 511 хектара пољопривредних површина.
Црњелово-систем за наводњавање - Фото: РТРС
Црњелово-систем за наводњавањеФото: РТРС

Ускоро ће радови почети и у сусједном селу Батковић, гдје је планирано наводњавање блзу 500 хектара оранице. То је прва фаза пројекта наводњавања ораница у Семберији од планираних 11.00 хектара. За ову инвестицију, Влада Српске обезбиједила је 3,2 милиона, а Град Бијељина 600.000 КМ.

03зградња система за наводњавање пољопривредницима у Црњелову омогућиће сигурнију и јефтинију производњу. Због суше, осим поврћа и воћа, без наводњавања не може више ни ратарска производња. До сада су заливали из бунара, што захтијева много времена и физичког рада, а велики су и трошкови за гориво. Сада ће то бити много једноставније и јефтиније.

Постављено је 26 километара цјевовода, завршени секундарни водови и шахтови. Притисак у цјевоводу омогућиће кориштење свих техника заливања - кап по кап, распрскавањем и тифонима. У току су завршни радови на изградњи пумпне станице.

- Из истог објекта ће да се препумпавати вода и на десну страну канала и тим пројектом, који би требало убрзо да се реализује, предвиђено је наводњавање скоро 500 хектара - наводи Драган Сарић из предузећа Хигра које је извођач радова.

Посљедњих година у Српској интензивно се ради на изградњи система за наводњавање пољопривредних површина јер све анализе говоре да ће суша бити све већи проблем.

- Веће системе плаћамо из пројеката, а мање из редовних подстицаја. Желимо да у наредних четири до пет година да изградимо системе на пет до шест хектара. У посљедњи шест година изградили смо системе на 3.000 хектара. То наравно није довољно и радићемо на томе и даље - рекао је Борис Пашалић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства.

Осим Црњелова, у завршној фази су радови у Требињу и Љубињу. Раније су завршени системи за наводњавање на имању ПД Семберија, Напредак у Пелагићеву и у Братунцу, а у току је пројектовање за Драксенић, Скелане и Батковић.