latinica  ћирилица
03/11/2019 |  20:29 ⇒ 20:30 | Аутор: СРНА

Видовић: Убрзано се ради на креирању буџета за наредну годину

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да се убрзано ради на креирању буџета за наредну годину, у којој је планирано реално повећање плата.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

Видовићева је рекла за Алтернативну телевизију да ће у наредној седмици бити одређене контуре буџета, те најавила да ће након што то прође кроз Владу услиједити разговори са свим буџетским корисницима.

Она је истакла да се ушло у реално повећање плата, које ће у наредној години износити између 66 и 70 милиона КМ, а најавила је и да ће сигурно доћи до усклађивања пензија са растом плата.

Говорећи о проблему у вези са расподјелом средстава од индиректних пореза између Српске и Федерације БиХ, Видовићева је рекла да се инсистирати да Српска наплати своја средства.

- Федерација БиХ тренутно дугује Републици Српској 55,5 милиона КМ, што није нимало мало - рекла је Видовићева која сматра да није нормално да се то завршава тужбама.

Она је напоменула да су на прошлом састанку Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ договорили да ће разговарати премијери и министри финансија два ентитета и договорити се у вези те расподјеле.

- У суштини ми немамо шта да се договарамо. УИО по закону има обавезу да свака три мјесеца утврђује коефицијент и они то раде - рекла је Видовићева и појаснила да ФБиХ никада не гласа за тај коефицијент, а он је стално већи.

Она је додала да ће инсистирати да се измијени закон да коефицијенти које израчуна УИО буду аутоматски примјењиви, али сматра да ће то бити доста тешко, јер на ниову БиХ није формирана власт.

Видовићева је подсјетила да је Народна скупштина недавно усвојила ребаланс буџета, јер је прикупљено више прихода него што је планирано, односно за 60,6 милиона КМ, те изразила задовољство оствареним директним приходима, док су индиректни остварени са 93 одсто, што је навела као лоше.

- У великој мјери повећана је дисциплина пореских обвезника. Највећи раст остварио је порез на добит од 33 одсто, а порез од игара на срећу је већи за 52 одсто, што је посљедица новог закона донесеног ове године - објаснила је Видовићева.

Према њеним ријечима, на повећање директних прихода утицале су мјере које је предузела Влада у смислу смањења сиве економије и развијања свијести пореских обвезника да се порез треба и мора плаћати.

Ребаланс буџета је, напоменула је Видовићева, усвојен без амандмана, што је први пут у историји Српске.

Видовићева је рекла да ће суфицит бити усмјерен на отплату дугова и на инвестиције, највише по локалним заједницама.

Министар финансија Српске је указала да се обавезе, када је ријеч о страним и унутрашњим дуговањима, измирују на вријеме и да у вези са тим нема никаквих проблема.

Она је изразила и задовољство како је протекла наградна игра коју је организовало Министарство финансија, те навела податак да је стигло готово два милиона коверата.

- Основна поента те наградне игре је била да се укључе грађани. Охрабрило нас је што су грађани заинтересовани да траже и добију рачун - истакла је Видовићева и најавила да ће такве игре бити организоване и у наредним годинама.