latinica  ћирилица
03/11/2019 |  16:25 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

Ћеранић: У извјештају Стејт департмента уопштене оцјене

Декан факултета за безбједност у Бањалуци Предраг Ћеранић изјавио је да је годишњи извјештај Стејт департмента о борби против тероризма углавном базиран на политичким оцјенама када је ријеч о БиХ, те да би било много корисније када би били објављени извјештаји америчке обавјештајне службе о стварном стању на терену.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

- С обзиром да је ријеч о документу који Стејт департмент даје јавно, онда је разумљиво да су углавном дате уопштене оцјене. То видимо када се каже да је забиљежен одређени напредак, посебно мали напредак у дерадикализацији - рекао је Ћеранић.

Осим тога, каже Ћеранић, у извјештају Стејт департмента се каже да је још десетак држављана БиХ у Сирији, Ираку и Украјини, док се у БиХ зна да у једном таласу из Сирије треба да стигне око 50 ратника који су се борили на страни "Исламске државе".

Ћеранић се сагласио да наводима из извјештаја да је начињен помак у законској регулативи кажњавања кривичних дјела тероризма, те да прошле године није забиљежен ниједан терористички акт у БиХ, али је упозорио да у БиХ постоји још много изазова, попут преосталих параџемата.

У извјештају Стејт департмента наводи се да је БиХ остала кооперативни партнер за борбу против тероризма и да је наставила повећава антитерористички капацитет у 2018. години.

- Ипак споро формирање власти у БиХ и лоша сарадња различитих агенција и институција отежава доношење снажнијих мјера и борбу против тероризма у БиХ - наводи се у извјештају Стејт депармента о борби против тероризма у 2018. години.