latinica  ћирилица
03/11/2019 |  13:31 ⇒ 13:59 | Аутор: СРНА

Билгич: Од БиХ се очекује да почне свој дио посла

Турски амбасадор у Србији Танжу Билгич рекао је да Турска очекује да ће и БиХ ускоро започети свој дио посла на изградњи аутопута Београд-Сарајево и најављује наставак сарадње у трилатералном формату Србија-Турска-БиХ.
Танжу Билгич (Фото:worldbulletin.net) -
Танжу Билгич (Фото:worldbulletin.net)

Билгич је недавну посјету предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана Београду оцијенио као историјску, наводећи да Анкара себе види као значајног партнера региона.

Турски амбасадор је рекао да његова земља подржава дијалог Београда и Приштине, као и споразум до кога ће се доћи договором.

- За очување стабилности важно је и мирно рјешење за питање Косова - истакао је Биглич за Радио Београд.

Он је оцијенио да су односи Турске са Србијом можда најбољи у историји и да је сарадња посебно добра у областима економије и трговине.

Билгич је подсјетио да су турске инвестиције у Србији од 2011. године порасле 200 пута и сада износе 200 милиона евра.

У Београду је током посјете Ердогана постављен оптимистичан дугорочни циљ од пет милијарди евра размјене, а турски амбасадор вјерује да потенцијала за то има и да би требало искористити добар тренутак за развој односа Србије и Турске.

Према његовим ријечима, чланство у ЕУ је и даље стратешки циљ Турске, али је то тренутно мало вјероватно због, како каже, двоструких стандарда које примјењује Брисел.

Коментаришући дешавања у Сирији, Билгич је навео да успостављање сигурне зоне на сјеверу те земље ка граници са Турском напредује по плану.

Он је навео да је Турска војном операцијом против курдских снага у том подручју жељела да сачува своју безбједност, заштити територијални интегритет Сирије и да ослободи простор за повратак сиријских избјеглица које тренутно живе у Турској.