latinica  ћирилица
03/11/2019 |  12:13 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Принос меда десет пута мањи од просјечног

Посљедице неповољних временских прилика ове године нису заобишле ни пчеларе који биљеже лоше приносе меда. У Удружењу пчелара Маслачак из Шамца кажу да је принос меда два до три килограма по кошници, односно десет пута мањи од просјечног.

Тихомир Видовић из Обудовца пчеларством се бави десетак година и има око 80 пчелињих друштава. Ово је прва година да у кошницама готово да није било меда. Као доктор ветеринарске медицине, највећим успјехом у овако неповољним условима за пчеларство, сматра очување здравих пчелињих заједница.

- Једини лијек за сад су здраве, односно јаке пчелиње заједнице. Пчелари не треба да остављају мала друштва, мале заједнице које праве штету, јер оне имају потенцијал за имунолошке болести - каже Видовић.

Кишно и хладно прољеће, потом смјена изузетно топлих и хладних периода током љета, прекинули су лучење нектара код већине медоносних биљака.

- Пчелари који имају 50 кошница можда су имали око 100 килограма меда. Дакле, два до три килограма по кошници, што је довољно само за властите потребе, али за продају свакако није - наводи Ацо Маслић, предсједник Удружења пчелара Маслачак.

Ово удружење окупља 40 пчелара са око 2.000 пчелињих друштава. Посљедице лоше медоносне године настојаће ублажити улагањем у опрему и јачање пчелињих друштава, а дио средства обезбиједиће општинским и републичким подстицајима.