latinica  ћирилица
03/11/2019 |  11:14 ⇒ 11:17 | Аутор: СРНА

Званично уједињење "егзархата" са Руском православном црквом

Православни свештеници западне Европе званично су се ујединили са Руском православном црквом након раскида са Константинопољем, јавила је Раша тудеј.
Руски патријарх предао поглавару Руског егзархата повељу (Фото: Sputnik/Sergeй Pяtakov) -
Руски патријарх предао поглавару Руског егзархата повељу (Фото: Sputnik/Sergeй Pяtakov)

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил уручио је поглавару Архиепископије западноевропских епархија руске традиције архиепископу дубнинском Јовану један примјерак повеље о обнови јединства Архиепископије западноевропских епархија руске традиције са Руском православном црквом током богослужења у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви.

Патријарх Кирил је 1. новембра потписао ову повељу у два примјерка у патријаршијској резиденцији у Даниловом манастиру у Москви, јавио је раније Спутњик.

Други примјерак повеље биће чуван у архиви Московске патријаршије.

"Руски егзархат", познат као Архиепископија западноевропских епархија руске традиције, први пут формирали су руски емигранти, свештеници и вјерници, који су побјегли из Русије након револуције 1917. године.

Укључује 65 парохија, 11 активних цркава, два манастира и седам скитова у Француској, Белгији, Холандији, Великој Британији, Њемачкој, Норвешкој, Шведској, Данској, Италији и Шпанији, са више од 100 свештеника и 30 ђакона.