latinica  ћирилица
02/11/2019 |  22:40 ⇒ 22:42 | Аутор: СРНА

Хрватски војници уочени на граници сa БиХ, мјештани траже помоћ због миграната

Становници Вргорца, рубног далматинског подручја између западне Херцеговине и Макарског приморја, траже да их Хрватска војска заштити од миграната, јер се, како истичу, више не осјећају безбједно.
Хрватска војска посматра границу (Фото: Слободна Далмација) -
Хрватска војска посматра границу (Фото: Слободна Далмација)

Нова мигрантска рута иде од Мостара преко Љубушког до Црвеног Грма и Пролога, онда даље преко поља Расток или брдским стазама до Подпролога и Великог Пролога, а коначни циљ је аутопут према Загребу, пише Слободна Далмација.

Слободна Далмација је објавила фотографију двојице хрватских војника уз пут према Бањи гдје с двогледом посматрају поље Расток и границу са БиХ.

Лист наводи да становници Врогроске крајине причају да мигранти у континуитету наваљују, краду возила и проваљују у куће.

Прије неколико дана двадесетпетогодишњи Сиријац украо је возило испред куће једног младог пољопривредника, затим ударио с њим у брдо и уништио га, а убрзо потом је група миграната покушала провалити у два комбија у самом центру Вргорца.

Мате Вујичић из Ораха, коме су мигранти украли и разбили аутомобил, каже да једино војска може да буде ефикасна како ситуација не би потпуно измакла контроли.

- Све је добро док не страда нечија имовина или не дај Боже нечије дијете и жена. Полиција ради свој посао, али их је премало. Четири полицајца на 20 мигранта. Шта они ту могу - пита Вујчић.

Предсједник Мјесног одбора Подпролог Марко Јелавић, који је страствени ловац, каже да у посљедње вријеме у брдима налази све више комада одјеће.

- Мигранти су провалили у једну напуштену кућу у Подпрологу, коју су користили као станицу за даље. Недавно сам у брду, на два мјеста, нашао одјећу гдје су се пресвлачили и јели лубенице из поља. Они ноћима ходају по селу - испричао је Јелавић.

Министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић рекао је да је војска спремна, ако њену помоћ затражи министар унутрашњих послова.

Према његовим ријечима, то питање је у надлежности Министарства унутрашњих послова, али је безбједност људи на првом мјесту.

Слободна Далмација наводи да готово сви мигранти користе мобилне апликације и имају уцртане коридоре преласка граница, те да чак означавају и путеве преласка за неке сљедеће који се одлуче на такве подухвате.