latinica  ћирилица
02/11/2019 |  21:18 | Аутор: srpskainfo.com

Мектић исмијао покрет који промовише превенцију рака код мушкараца

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић на Твитеру је на непримјерен начин прокоментарисао почетак акције "Мовембер" у Бањалуци, којом се скреће пажња на мушко здравље, посебно на карцином тестиса и простате.
Драган Мектић (Фото: Н1) -
Драган Мектић (Фото: Н1)

На вијест да је више од 20 мушкараца у Бањалуци синоћ обријало браде и на тај начин у Републици Српској седму годину покренуло акцију "Мовембер", у оквиру које се организују едукативне и хуманитарне активности за помоћ обољелима од ових карцинома, Мектић је оставио коментар на друштвеној мрежи којим је на одређени начин исмијао ову акцију, вјероватно не познајући ни историју, ни симболику бријања и његовања бркова у овој акцији.

- Какве везе има брада са тестисима? Што нису обријали доњу браду? - написао је Мектић.

Акција "Мовембер" или у преводу "бркати новембар" покренута је прије 15-так година у Аустралији, када се мала група људи окупила око идеје да током новембра пуштају првенствено бркове, али и браду коју они који је имају на почетку мјесеца обрију, те да уједно промовишу бригу о здрављу мушкараца, који све млађи оболијевају од карцинома простате и карцинома тестиса.

У наредној деценији покрет се проширио широм свијета и у њему сваке године учествују милиони мушкараца, а међу њима и бројни познати људи. Много од њих се региструју на сајту movember.com гдје се прати напредак њихових бркова, а уједно и скупљају новац за подршку превенцији и борби са овим болестима.

У Бањалуци обиљежавање овог мјесеца и симболично бријање 1. новембра организује неформално удружење, односно група младих ентузијаста под називом "Супербрке" који су се заинтересовали за ову тему и одлучили да посљедњих седам година раде на подизању свијести о проблему.