latinica  ћирилица
02/11/2019 |  19:24 ⇒ 06/11/2019 | 08:48 | Аутор: РТРС

Породици Милијашевић из Гламочана потребна помоћ

У Гламочанима код Српца, породица Милијашевић живи у тешким условима. Стеван сваки други дан на превијање вози супругу Анђелку, која је у инвалидским колицима. Са хладнијим данима превоз у колицима ће бити немогућ.

Стеван са својих 77 година, послије ампутације прстију и дијела стопала, преузео је бригу над осам година старијом супругом. За сада највећи проблем им представља одлазак на превијање, јер нису у могућности да плате долазак патронажне сестре.

- Амбуланта је удаљена два и по километра. Док је одвезем и довезем пређем пет километара. Тешко је, јер она не може никуд без колица - прича Стеван.

Осим зимских дана који долазе и инвалидска колица су већ дотрајала. За нова немају средстава, јер живе од 400 КМ Стеванове пензије.

- Идем у колицима, али ни та колица нису Бог зна шта... стара су и само гледам када ћу остати на путу због њих... Како да ми 400 марака буде довољно? Само ми за лијекове толико треба - прича Анђелка.

Крута бирократска правила онемогућавају надлежне општинске институције да се више ангажују на помоћи Милијашевићима. Послије објава на друштвеним мрежама, у помоћ су се укључили представници мјесне заједнице и поједини одборници.

- Договорио сам са директором Дома здравља да ће патронажна сестра долазити кући код Милијашевића. Анђелка више неће морати долазити у Дом здравља, већ ће на лицу мјеста бити превијана. Са начелником је договорена једнократна новчана помоћ, а са пријатељима из Линца, гдје је гостовао наш фолклорни ансамбл, договрена је набавка колица - рекао је Јордан Куваља, одборник у Скупштини општине Србац.

Милијашевићи не траже милостињу, али би им свака помоћ добро дошла. Сада им је, послије обезбјеђених нових колица, најпотребније дрво за огрјев.