latinica  ћирилица
02/11/2019 |  18:48 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Нова реаговања из Српске на одлуку СМ; Шокирани подршком српског министра

Из Републике Српске и данас су услиједила оштра реаговања на одлуку Савјета министара да усвоји Извјештај Агенције за развој високог образовања БиХ. Овај поступак осудили су представници академске заједнице у Српској. Кажу да је одлука још шокантнија уз сазнање да је за њу гласао и министар из реда српског народа.

Годину дана Агенција за развој високог образовања и обезбјеђење квалитета БиХ оспорава реакредитацију два јавна универзитета у Републици Српској. С обзиром на ту чињеницу, усвајање Извјештаја о раду Агенције од стране Савјета министара шокира, истиче Срђан Рајчевић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, и поручује да је то противно Статуту Агенције, јер је Извјештај претходно требало да усвоји Управни одбор.

- Сједнице Управног одбора Агенције није било, јер се и српски и хрватски чланови Одбора, већина запослених у Агенцији, па чак и универзитети из Федерације БиХ противе одлукама директора те агенције. Није ми јасно да српски министар може гласати за извјештај некога ко већ годину дана на сваки могући начин жели да сруши систем високог образовања у Српској не желећи да у регистар упише чињеницу да су два јавна универзитета реакредитована - рекао је Рајчевић.

Директор Агенције Енвер Халиловић одбио је да коментарише став министра. Ни његов замјеник Слободан Станић, иначе члан СДС-а, није имао конкретније објашњење. Подсјетимо, раније је тврдио да Халиловић по сваку цијену настоји да опструише процес реакредитације јавних универзитета у Српској, данас коријен проблема тражи у времену оснивања Агенције.

- Формирање саме агенције 2007. на 2008. годину било је класичан пренос надлежности. Господин /Никола/ Шпирић је био тадашњи предсједавајући Савјета министара, господин /Средје/ Новић био је министар цивилних послова, тада су начињене грешке због којих све ове касније посљедице произилазе - рекао је Станић.

Незванично, српски министар који је дао глас за усвајање Извјештаја Агенције био је Мирко Шаровић. До закључења прилога на телефонске позиве из наше редакције није одговарао.

Потез Савјета министара осудили су и ректори оба јавна универзитета у Српској.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин истакао је да Агенција није урадила свој посао и да није заслужила подршку Извјештају.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић наглашава да је згранут чињеницом да је један од три министра у Савјету министара из српског народа гласао за тај извјештај.

Потез Савјета министара изазвао је и политичке реакције. Предсједник Српског клуба у Представничком дому БиХ Ненад Стевандић истакао је да је глас за усвајање Извјештаја само враћање услуге онима који српским министрима у Савјету министара продужавају мандат.

- Оно што је потпуно невјероватно је то са коликом жестином се и дан данас обрачунавају са институцијама и интересима Републике Српске. Они се тамо и налазе зато што су радили и били у сукобу са Републиком Српском - истакао је Стевандић.

За предсједавајућег Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сташу Кошарца глас за Извјештај је само наставак игнорисања интереса Српске.

- Жао ми је дефинитивно што Шаровић наставља са праксом да игнорише интересе Републике Српске, институције Републике Српске и још једанпут потврђује да очигледно жели да ради у интересу бошњачке компоненте и оних циљева и интереса који се дефинишу у Сарајеву, а не у Бањалуци - рекао је Кошарац.

Подсјетимо, предсједник Владе Српске Радован Вишковић јуче је изјавио да је Савјет министара на телефонској сједници одржаној 15. октобра усвојио извјештај Агенције за акредитацију високошколских установа у БиХ.