latinica  ћирилица
02/11/2019 |  14:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Заев: Избори 12. априла, учлањење у НАТО окончаће се до фебруара

Цио поступак око ратификације приступног протокола за учлањење Сјеверне Македоније у НАТО очекује се да буде окончан до 11. фебруара.
Зоран Заев (Фото:alsat.tv) -
Зоран Заев (Фото:alsat.tv)

Тада се распушта и актуелни састав македонског Собрања, па политичке странке треба да припреме листе кандидата за пријевремене парламентарне изборе 12. априла 2020, рекао је Зоран Заев, преноси Плусинфо.

- Све пројекције које смо урадили указују да остаје приступни протокол за Сјеверну Македонију у НАТО ратификује још само Шпанија, која одржава парламентарне изборе 10. новембра, а има заказану конститутивну сједницу парламента за 3. децембар. То значи да имамо цио јануар и десетак дана фебруара, и довољно времена да се то заврши - рекао је Заев.

Он је нагласио да је 12. април договорен датум за пријевремене изборе у Сјеверној Македонији, а да би до тада требало да се припреме партијске програме и кандидатске листе које треба да се испоруче грађанима, како би они одлучили коме ће дати повјерење за наредне четири године.

- Генерално не очекујем промјену датума за изборе, али истовремено шаљем поруку да треба да будемо свјесни о одговорности коју имамо према држави, као што смо били одговорни и позвали на пријевремене парлементарне изборе - истакао је Заев

Сјеверна Македоније ће ићи на пријевремене парламентарне изборе 12. априла, након што су европски лидери одложили почетак приступних преговора са том земљом.

Прије одржавања избора, односно 3. јануара 2020. године актуелни премијер Заев ће дати оставку и биће формирана техничка влада, у чијем саставу ће бити и министри из опозиционог ВМРО-ДПМНЕ, као гаранцује за спровођење фер и поштених избора.

Ријеч је о такозваном Пржинском моделу владе који је први пут спроведен у тој земљи 2015. године, а који предвиђа 100 дана прије одржавања избора конституисање технички састав владе у циљу организорања избора.