latinica  ћирилица
02/11/2019 |  13:52 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Да ли ће још једна општина добити статус града?

Дервента је покренула поступак да добије статус града.

Одлуку су једногласно усвојили одборници локалне скупштине, након чега ће иницијатива бити упућена на оцјену и одлучивање Влади и Народној скупштини Републике Српске.

Годинама се прижељкује, а сада је све озваничено кроз елаборат о оправданости статуса града. Дервента, кажу у општинској управи, заслужује да добије статус града, а бројни су разлози за то.

Најмања стопа незапослености и највећа концентрација страних инвестиција.

Годишње се извезе 350 милиона робе и производа,што ову општину сврстава у врх Републике Српске. Интерес за улагање у привреду из дана у дан све је већи.

- То су све параметри који су нама дали за право да размишљамо о томе. Стекли су се услови да направимо елаборацију и  појавимо се према Влади Републике Српске и Народној скупштини, да нас, уколико тако одлуче и препознају оправданост елабората, сврстају у ред градова - каже Милорад Симић, начелник општине Дервента.

Од најпорушеније општине Дервента се дигла из пепела и сустигла многе општине које нису страдале у рату.

- Вјерујемо да би статус града општине Дервента довеои до већих инвестиција што ће утицати на даљи привредни развој, али и валоризацију културно-историјског насљеђа и развоја туризма у општини Дервента. Ту су, наравно, и неке погодности приликом кандидовања ЕУ пројеката - истакао је Драго Вуковић, члан Радне групе за израду елабората.

Иницијативу подржавају и становници Дервенте и наводе да град тако доживио још већи процват.

Добијањем статуса града могла би бити покренута и иницијатива за добијање статуса полицентричне регије. То би била прилика да се Дервенти врате неке надлежности које су јој одузете шездесетих година прошлог вијека.

- Ја сам увјерен да би било добро, али на ту тему ћемо тек причати, да Брод, Дервента, Модрича и Вукосавље буду регионално организовани - додаје начелник Симић.

У Дервенти живи око 26.000 становника. Стопа запослености је изнад републичког просјека, што ову локалну средину сврстава међу развијене општине.