latinica  ћирилица
02/11/2019 |  11:53 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

Највише примједби радника на непоштовање права у трговини, туризму и грађевинарству

У сектору трговине, туризма и грађевинарства највише има примједби радника на непоштовање њихових права. Нередовне и ниске плате, неадекватни услови рада, неплаћен прековремени рад, али и остале накнаде предвиђене законом су оно на шта се радници највише жале представницима бијељинског синдиката који наглашавају да је њихов задатак да заштите права сваког радника.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

У служби за бесплатну правну помоћ Синдиката у Бијељини некада су годишње писали и до 300 тужби, а данас се тај број драстично смањио и износи свега десетак.

Угрожени радници више у ову службу долазе тражећи савјет, а ријетки су они који желе да поднесу тужбу.

- Тужбе које смо раније писали због неплаћања разних накнада су се смањиле и то послодавци сада исплаћују на јавни сектор. У приватном сектору ријетко је ко смио и да тужи за регес, рођење дјетета и остале накнаде - рекла је Раденка Кајтаз, Служба за бесплатну правну помоћ Синдиката у Бијељини.

У бијељинском Синдикату истичу да доста раде на побољшавању услова рада и у приватном и јавном сектору.

Циљ им је оснивање синдикалних организација у приватним предузећима јер се радници из ових фирми најчешће и жале на ниске плате, лоше услове рада и прековремени рад.

- Што се тиче приватног сектора, ту је незадовољство, не дозвољавају да се људи сами организују и самим тим они могу да манипилишу њима и дају оно што не би требало да дају. Међутим неким нормалним разговором покушавајући на један фин начин, упознавањем са законом и правима радника омогућавамо тим приватницима да им укажемо на оно што је најбитније - каже Жељко Недић, предсједник Синдиката града Бијељина.

Незадовољни радници не желе јавно да говоре о проблемима које имају на радном мјесту али грађани кажу да услови у којима наши радници раде нису за похвалу.

У Синдикату истичу да све креће од инспекцијских органа који могу много урадити на смањењу угрожености права радника.

Синдикат ће заштитити сваког радника те их позивају да уколико сматрају да су им права угрожена да им се обрате.

У Синдикат се радници могу и појединачно учланити без знања послодавца, а годишња чланарина износи 50 КМ.