latinica  ћирилица
02/11/2019 |  11:17 ⇒ 11:18 | Аутор: СРНА

Стејт департмент: Споро формирање власти БиХ отежава борбу против тероризма

Споро формирање власти у БиХ, упркос политичкој вољи, отежава јачање законских одредби које се тичу борбе против тероризма, чији потенцијални извор представља екстремистичка идеологија, наводи се у најновијем извјештају Стејт департмента о борби против тероризма у 2018. години.
Стејт департмент - Фото: АП
Стејт департментФото: АП

- БиХ је затворила неке правне шупљине путем амандамана који се односе на тероризам у кривичном закону, иако проблем остаје благо кажњавање - наводи се у извјештају.

Стејт департмент подсјетио је да је амандмане на Кривични закон, усвојене у парламенту БиХ, којима се повећава минимална затворска казна за одређена кривична дјела из области тероризма са пет на осам година, елиминише могућност да осуђени терористи плате новчано умјесто да служе казне затвора и забрањује да терористи буду пуштени на условну слободу.

У саопштењу се подсјећа да је Министарство безбједности сачинило радну групу чији је задатак да представи даље амандмане на Кривични закон, те да нацрт амандмана усклађује законе БиХ са директивама ЕУ у вези са сузбијањем тероризма.

- У Кривични закон уведена су три нова кривична дјела - путовање и боравак у иностранству с циљем тероризма, злоупотреба информационих технологија или сајбер технологије у сврху тероризма и фалсификовање докумената у ту сврху. Амандмани јачају постојеће одредбе кривичног закона о питању обуке терориста - наводи се у извјештају.

У извјештају се напомиње да постоји политичка воља да се настави са јачањем тих одредби, али да то неће ићи тако брзо имајући на уму изборе који су одржани почетком октобра прошле године и на споро формирање власти.

Ефикасну сарадњу, како се истиче, поткопавају и међуагенцијски, односно међуљудски сукоби и неслагања.

Стејт департмент наглашава да је прошле године одређен број грађана БиХ покушао да отпутује на страна ратишта, иако је више десетина остало у Ираку, Сирији и Украјини.

У извјештају је указано на мали напредак о питању рехабилитације и дерадикализације, као и на значајне напоре Министарства безбједности БиХ и Међувјерског савјета у смислу спречавања и борбе против насилног екстремизма.

БиХ је, како се даље додаје, наставила да јача капацитете у борби против тероризма и прошле године је хапшењима и подизањем оптужница против појединаца наставила рад с циљем да поремети терористичке активности.

Тужилаштво БиХ, истакнуто је у извјештају, често сарађује са колегама у Србији и Црној Гори и земљама ЕУ као што су Аустрија, Њемачка и Британија о питању истрага у домену тероризма, а постоји и сарадња главних вјерских заједница у БиХ /католичке, муслиманске, православне и јеврејске/ с циљем промоције толеранције и борбе против нетрпељивости или насиља усмјереног против било које од тих заједница.