latinica  ћирилица
22/10/2019 |  20:42 ⇒ 21:02 | Аутор: СРНА

Посланици подржали Џонсонов споразум, али одбили временски оквир за ратификовање

Парламент Велике Британије подржао је споразум за "Брегзит", који је са ЕУ постигао британски премијер Борис Џонсон, али посланици тек треба да се изјасне у вези са временским оквиром за изгласавање закона за иступање Британије из Уније.
Британски парламент (Фото: Flickr/ Iain Farrell) -
Британски парламент (Фото: Flickr/ Iain Farrell)

Друго читање споразума подржало је 329 посланика, док је 299 гласало против, што је велики напредак Џонсона само пет дана након постизања споразума са Бриселом.

Гласањем је усвајање закона помјерено на сљедећу фазу, у којој противници споразума могу да ухвате власти у замку допунама закона које би могле да наруше суштину споразума.

Џонсон је раније данас запријетио да ће отказати "Брегзит" и расписати нове опште изборе уколико Парламент не подржи споразум.

Посланици одбацили временски оквир за ратификовање споразума

Британски Парламент одбацио је временски оквир за ратификовање споразума за "Брегзит", који је премијер Велике Британије Борис Џонсон постигао са ЕУ.

Џонсон је прије гласања упозорио да ће, уколико га посланици не подрже, одустати од покушаја да се ратификује споразум и да ће расписати изборе.

Против предложеног временског оквира гласала су 322 посланика, а 308 њих је подржало временски оквир, којим се предвиђа рок од три дана да се споразум усвоји у Представничком дому Парламента Велике Британије.