latinica  ћирилица
22/10/2019 |  19:47 | Аутор: СРНА

Линта: Усташтво - стварни темељ Хрватске

Монструозни графит у Задру којим се позива на клање Срба и храњење мачака њиховим органима само је један од мноштва доказа да је стварни темељ Хрватске усташтво, указује предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта наводи да се у стотинама хрватских градова, мјеста и села могу видјети усташки, нацистички и фашистички графити којима се позива на мржњу и насиље према Србима.

- Десетине хиљада оваквих и сличних графита јесу сасвим нормална појава у Хрватској, гдје траје завршни процес рехабилизације усташке идеологије и геноцидне НДХ. Све јаче и снажније усташке снаге имају отворену или прећутну подршку хрватске власти. Јасно је да не треба очекивати да било ко од наредбодаваца или починилаца овог и многих других шовинистичких чинова буде кажњен - наводи Линта у писаној изјави.

Он истиче да Хрватска све више постаје држава која угрожава мир и стабилност у региону и негативан примјер по поштовање европских вриједности, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Линта наглашава да бројне чињенице недвосмислено потврђују да у Хрватској влада атмосфера мржње и нетрпељивости и да Хрватска није истинска демократска држава јер не поштује темељне европске вриједности, односно људска права, владавину права и антифашизам.

Због тога Линта позива Министраство спољних послова да уради свеобухватан извјештај о рехабилитацији усташтва и геноцидне НДХ са мноштвом конкрентих примјера и да га преведе на више страних језика.

- Тај извјештај треба да буде послат на све значајне међународне организације, све чланице Европске уније, друге значајне државе свијета, свјетске медије, познате личности на међународном нивоу. Извјештај треба, између осталог, послати 751 посланику Европског парламента, члановима Европског савјета, Савјета министара спољних послова и Европској комисији - наводи Линта.

На Билом Бригу у Задру већ неколико дана стоји дегутантни графит "Закољи Србина и извади му органе јер су у кварту мачке гладне", објавио је портал "Задар њуз".