latinica  ћирилица
22/10/2019 |  13:51 ⇒ 15:47 | Аутор: СРНА

Без либерализације тржишта нема извоза и ниске цијене струје у Српској

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да Република Српска мора приступити либерализацији тржишта електричне енергије јер би у супротном изгубила могућност да више од 35 одсто произведене струје пласира на инострано тржиште из чега је црпила приходе да би била очувана ниска цијена електричне енергије.
Струја - Фото: РТРС
СтрујаФото: РТРС

- Приватизација би била ако бисмо продали државни капитал у електранама, а тенденција да се либерализује тржиште се зове конкуренција - рекао је Додик новинарима у Бањалуци коментаришући забринутост Синдиката енергетике Републике Српске да би увођење приватних компанија у систем електропривреде могло да значи неку врсту приватизације "Електропривреде Републике Српске".

Додик је истакао да "Електропривреда" и Синдикат морају да разумију да је либерализација тржишта неизбјежна, наводећи да то није домаћи изум, већ да на том принципу функционише овај сектор.

- Ако не прихватите либерализацију не можете да учествујете на тржишту електричне енергије у региону. Синдикат треба добро да изучи вријеме које долази. Неке ствари власт не може да спријечи и не треба да то чини с циљем да се дође до конкурентности, сигурности и јефитиније електричне енергије ако је то могуће. Ништа друго није у питању - истакао је Додик.