latinica  ћирилица
22/10/2019 |  13:37 | Аутор: СРНА

Приједор: Није подржан приједлог градоначелника за допуну дневног реда

Одборници Скупштине града Приједора нису подржали приједлог градоначелника Миленка Ђаковића да се у дневни ред данашње сједнице уврсте тачке у којима би се парламент изјаснио о мишљењу Министарства управе и локалне самоуправе и пресудама Окружног суда којима су оспорени акти овог законодавног органа донесени на претходним сједницама.
Сједница Скупштине града Приједора - Фото: РТРС
Сједница Скупштине града ПриједораФото: РТРС

Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске позвало је Скупштину града Приједора да преиспита досадашње поступке и предузме потребне кораке у складу са Пословником који би ишли у правцу враћања на стање прије 4. септембра како би се омогућило да ситуацију у вези са Комисијом за избор и именовање Скупштине града Приједора разријеши надлежни суд у управним споровима које је покренуло Правобранилаштво Српске.

Окружни суд у Приједору раније је донио пресуде по тужбама бившег члана Одбора за жалбе Скупштине града Пантелије Панића и бивше директорке Центра за социјални рад Приједор Милене Миодраговић у корист тужилаца и наложио Скупштини да оспорена акта поништи и нова донесе у року од 30 дана.

Предсједник Скупштине града Приједора Ајдин Мешић рекао је да за изјашњавање о мишљењу Министарства управе и локалне самоурпаве Српске и за пресуду по тужби Милене Миодраговић има времена јер је рок 30 дана, а да су одборници и на септембарском засједању одбили да се у дневни ред уврсти изјашњавање о пресуди по тужби Пантелије Панића.

Мишљење Министарства прослијеђено је Скуптшини града Приједора 18. октобра, пресуда по тужби Милене Миодраговић 14. октобра, а пресуда по тужби Пантелије Панића 28. јуна.

Градоначелник Приједора прихватио је Мешићево образложење да још има времена за изјашњавање о двије тачке које је он предложио, али је затражио да се Скупштина изјасни о приједлогу који се тиче пресуде по тужби Пантелије Панића, будући да је у том случају рок истекао крајем јула.

Изјашњавајући се о Ђаковићевом приједлогу да се тачка уврсти у данашњи дневни ред, за су били ДНС, СДП БиХ и четири од пет одборника СДС-а, уздржани су били предсједник Скупштине који је из СДА и пети одборник СДС-а, док су против били одборници СНСД-а, ПДП-а, ДФ-а, самостални одборници и преостала два одборника из СДА.

Одборници су са 11 гласова "за" и 19 "против" одбацили приједлог градоначелника да се са данашњег дневног реда повуче Приједлог одлуке о измјени и допуни одлуке о оснивању јавног предузећа Завод за изграду града Приједор, чији је предлагач и извјестилац самостални одборник Ранко Колар.

Према Ђаковићевим ријечима, та тачка није у складу са законским и пословничким процедурама за доношење општих аката и њено евентуално усвајање довело би такође до захтјева за оцјену законитости који су већ обиљежили рад Скупштине града Приједора у овој години.

Дневни ред усвојен је након готово трочасовних расправа и пауза.