latinica  ћирилица
22/10/2019 |  09:52 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

Дрварчани ће стати уз комшије из Босанског Петровца; Никада више "Петровачка цеста"

Начелница општине Дрвар Душица Рунић изјавила је за Срну да су Дрварчани спремни да стану раме уз раме са комшијама из Босанског Петровца, како би било спријечено смјештање миграната у Медено Поље на подручју те општине.

Рунићева је рекла да није у складу са основним ни моралним ни политичким нити било каквим другим начелима да буде дозвољено смјештање миграната у Медено Поље без претходне сагласности локалне заједнице.

- Нечувено је да Савјет министара у техничком мандату који се, умјесто да рјешава егзистенционалне проблеме Срба повратника, бави поновним исељавањем Срба са ових простора - истакла је Рунићева.

Она је поручила да ће Дрварчани стати уз комшије из Босанског Петровца, додајући да је у питању и њихов опстанак и останак на овим просторима.

- Ја и сви грађани Дрвара стаћемо уз своје комшије да нам се не деси поново "Петровачка цеста". Петровчанима поручујем да смо уз њих и да рачунају на нашу подршку у сваком смислу јер се сутра то може десити и нама - поручила је Рунићева.

Према њеним ријечима, мигранти у БиХ нису типичне избјеглице.

- Немамо ништа против избјелица јер смо и ми некада били избјеглице, али овдје се не ради о типичним избјеглицама које су остале без кућа због ратних дешавања, овдје је ријеч о досељеницима, најчешће непознатог поријекла, самцима и младићима без породица - нагласила је Рунићева.

Она је упутила апел институцијама Републике Српске да се спријечи могуће смјештање миграната у Медено Поље код Босанког Петровца, истичући да је очиглено да без подршке Републике Српске нема опстанка Србима у Федерацији БиХ.

- Доста нам је наше муке и јада, још треба да нам смјесте мигранте са којима нико не зна шта ће. Јасно и гласно кажемо да то нећемо дозволити. Борићемо се за нашу слободу и за наш опстанак - поручила је Рунићева.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић рекао је да ће Срби блокадом пута Дрвар-Босански Петровац спријечити евентуално премјештање миграната у Медено Поље, након што је Оперативна група за питање миграција у Унско-санском кантону јуче затражила хитно измјештање миграната из прихватног кампа Вучјак код Бихаћа и предложила да они буду смјештени у то српско село код Босанског Петровца.

Према показатељима са терена, броју миграната, те притиску на границу БиХ, мигрантска криза не јењава, изјавили су начелник Управе полиције Републике Српске Далибор Иванић и помоћник директора Граничне полиције БиХ
Драган Кулић у нашој емисији Актуелно.

РТРС/СРНА