latinica  ћирилица
22/10/2019 |  09:19 ⇒ 09:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Пријетње смрћу политичарима на истоку Њемачке (ФОТО)

У њемачкој савезној покрајини Тирингији су уочи локалних избора који ће бити одржавани у недјељу учестале пријетње смрћу истакнутим политичарима.

- У писму су ми запријетили да ће ме, ако не обуставим предизборну кампању, избости као што се то догодило градоначелници Келна прије пар година или да ће ми поставити бомбу у аутомобил - рекао је главни кандидат Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) у Тириншкој Мике Мохринг.

Он је већ прошлог мјесеца примио разгледницу у којој му је пријећено смрћу, пренијела је Хина.

На тој разгледници аутор помиње убиство демохишћанског политичара Валтера Лубкеа из јуна, за које је осумњичен један неонациста.

Пријетње смрћу повезане с предизборном кампањом у Тирингији примио је и председник странке Зелени Робер Хабек, као и кандидат ове странке у Тирингији Дирк Адамс.

Одговорност за последње пријетње смрћу је преузела група која се назива “Државни гудачки оркестар“, која је већ позната властима.

- Ми не смијемо допустити ширење мржње, насиља и пријетње смрћу - поручио је Мохринг преко Твитера.

Министар унутрашњих послова Тирингије Георг Мајр је рекао да власти озбиљно схватају пријетње.

Он је потврдио како и премијер Тирингије Бодо Рамелов прима пријетње.

У вези с тим полиција је извршила претрес у стану једног познатог неонацисте код којег је пронађена већа количина оружја.

У Тирингији би ове недеље највећи број гласова могла освојити десно-популистичка Алтернатива за Њемачку (АфД).

У Тирингији дјелује најекстремније крило ове странке.

У сусједној савезној покрајини Саска-Анхалт прије неколико седмица је извршен терористички напад с радикално десном позадином.

Циљ напада је била синагога у граду Халеу.