latinica  ћирилица
20/10/2019 |  19:26 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

У БиХ електрични аутомобили за бирократију невидљиви

У свијету реалност - у Босни и Херцеговини ријеткост. Број електричних аутомобила на нашим цестама испод је нивоа статистичке грешке. Еколошки јесу прихватљивији, у потрошњи јефтинији, али су за бирократију невидљиви.

Да за систем у Републици Српској електрични аутомобили нису садашњост, него тек тешко достижна будућност Данијел Кресојевић сазнао је након што је увезао примјерак таквог четвороточкаша. Урадно је платио хомологацију, царину и порез, а у раскорак са системом дошао је након што је аутомобил препродао.

- Када је та фирма ангажовала агенцију да региструје аутомобил дошао је проблем. У Републици Српској се не може дефинитивно регистовати ни мотоцикл ни аутомобил електрични. А у Федерацији Босне и Херцеговине може - рекао је Кресојевић.

Тако је због бирократских процедура доставни четвороточкаш који са једним пуњењем може прећи око 100 километара остао у гаражи.

- Незванично смо добили одговор да Министарство пољопривреде није дало мишљење о некој еко-такси, водопривреди и шумама. Иако смо ми тражили да платимо и то. То нам не дозвољавају - додао је он.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у телефонском разговору су одговорили да они са таксама немају много везе. Ипак, у Министарству унутрашњих послова признали су нам да проблем постоји, те да су, како би га ријешили, од свих министарстава у ланцу тражили информацију о начину обрачуна накнада при регистрацији електричних возила.

- Обавјештавамо Вас да ће се регистрација возила ове врсте моћи да изврши од наредне седмице на локацијама Министарстава за регистрацију возила - навели су из МУП-а Републике Српске.

То је добра вијест за будуће власнике оваквих четвороточкаша. Ипак њих је и даље занемариво мало у односу на развијене земље. Тако је у прошлој години увезено свега седам електричних аутомобила, а у првих десет мјесеци ове – 11.

Да систем у Српској у овом случају не иде у корак са реалним животом дало се наслутити прошле године када су у Бањалуци инсталиране прве двије пунионице за електричне аутомобиле. Од тада оне су углавном празне, на ове уређаје прикључено је тек покоје возило са углавном страним регистарским ознакама.

И у овом случају кључна је регулатива. Док је у Скандинавији вожња на струју хит и док тамошњи возачи на куповину електричних аутомобила добијају субвенције, далеко ниже цијене, али и погодности попут бесплатног паркинга, вожње посебном траком и бесплатног пуњења, потенцијални возачи електричних аутомобила у БиХ на било шта од овога не могу да рачунају.

Министарство спољне трговине и економских односа на бх. нивоу креирало је приједлог одлуке којом би се укинуле царинске стопе на увоз електричних аутомобила и упутило је у процедуру у Савјет министара, гдје је, по свему судећи, запела у ладици техничког мандата.