latinica  ћирилица
20/10/2019 |  19:11 ⇒ 21/10/2019 | 09:13 | Аутор: РТРС

СНСД: Додик је урадио више него Иванић у цијелој каријери

У овом тренутку не постоји могућност формирања неке друге већине на нивоу БиХ, изјавио је почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић, и додао да он на њој не би радио - када би о томе одлучивао.

 Иванић је, на прес конференицији ПДП-а, опужио српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да, за годину мандата, није успио ништа да направи у Предсједништву и да због тога, како је навео, измишља сукобе са опозицијом. Из СНСД-а одговарају да ПДП, оваквим оптужбама, покушава да прикрије лоше резултате свог рада у претходном мандату, и чињеницу да су радили искључиво на штету Српске.

Бивши српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић поручио је данас да је потребно деблокирати рад парламента јер су на чекању важни пројекти и за Републику Српску и за цијелу БиХ. За нефункционисање инстутиција оптужио је Милорада Додика који, како каже, за година дана није урадио ништа, те да се његова највећа немоћ исказује у неформирању Савјета министара.

- Ко му брани да формира Савјет министара? Ко? И како му неко може то забранити, ако он то може бити у стању - рекао је Иванић.

Није се дуго чекало на одговор из СНСД-а. Тврде да је Додик, за годину мандата, урадио више него Иванић у цијелој политичкој каријери. Додају да је искључиви кривац за неформирање власти СДА. То је, кажу, свима јасно осим ПДП-у и СДС-у, који покушавају да искористе тренутну ситуацију и остану у коалицији управо са СДА.

- Морам да кажем да је очигледно да Младен Иванић и ПДП сада приступају свим овим оптужбама, не би ли, на неки начин, нас натјерали да заборавимо да је Иванић био предавач на политичкој академији СДА и да је тамо говорио, надајући се вјероватно да ће га СДА поново да узме за свог малог партнера, да је он тај који је лично заслужан за пренос свих значајнијих надлежности са Српске на БиХ и да је највише допринио да БиХ буде држава - рекао је Радован Ковачевић портпарол СНСД-а.

Међутим, из ПДП-а понављају да за вријеме њиховог мандата није пренесена ниједна надлежност на БХ ниво, а Иванић тврди да је успио да питање НАТО интеграција сведе од приче о пуноправном чланству, на причу о сарадњи. Ни у Стратегији спољне политике БиХ, за период 2018-2023. година, којом је обухваћено питање НАТО интеграција, а коју је потписао, не види ништа спорно.

- Ту се нигдје не спомиње чланство у НАТО-у, него се врло прецизно говори о сарадњи. Ја сам то потписао, потписали су и господин Изетбеговић и господин Човић - рекао је Иванић.

Ковачевић је навео да је Иванић усвојио стратегију у којој је наглашено да постоји консензус око МАП-а.

- Дакле, око пута у чланство у НАТО. Он је неко ко је игнорисао вољу грађана, изражену кроз НСРС - поручио је Ковачевић.

У ПДП-у тврде да су, у протеклом мандату забиљежили бројне политичке успјехе, попут спречавања ревизије тужбе БиХ против Србије за геноцид, признања самопроглашеног Косова и увођења санкција Русији. Из СНСД-а поручују да је учешће ПДП-а у власти на БХ нивоу Српској донијело искључиво штету. Не треба, кажу, заборавити ни оптужбе још актуелног министра иностраних послова, Игора Црнатка, за формирање паравојних јединица у Српској, које је, кажу, износио широм свијета, а Српској су нанијеле велику штету.