latinica  ћирилица
20/10/2019 |  13:12 | Аутор: СРНА

Велика Британија: Због недостатка радне снаге пропада воће и поврће

У Великој Британији пропада око 100 тона воћа због недостатка радне снаге, а слична судбина пријети и за повртарске културе као што су купус, кељ и прокељ.
Воће и поврће - Фото: архив
Воће и поврћеФото: архив

Једна трећина фармера и власника воћњака и повртњака рекли су да су морали да оставе необрано око 100 тона воћа због недостатка радне снаге, дјелимично због несигурне ситуације у вези са "Брегзитом".

Недостатак радне снаге, берача и људи који раде на паковању, погађа и сектор повртарства уочи божићних празника, а фармери страхују да би могло да погоди и узгајиваче купуса, кеља, гљива, прокеља и карфиола, пише данас "Дејли мејл".

Према истраживању Националне уније фармера /НФУ/, криза најгоре погађа воћаре, посебно овогодишњи род јабука чија се вриједност процјењује на 400 милиона фунти.

Али Капер, предсједавајући одбора НФУ-а за хортикултуру, рекао је да је то довољно јабука да се нахрани 44.000 дјеце сваки дан током једне године.

На југозападу земље, фармери су морали да оставе броколи у вриједности од 100.000 фунти да иструли на пољима. Такође, у Херефордширу, гдје недостаје 100 берача, пропало је 87.000 пакета малине.

Такође, узгајивачи гљива смањили су производњу јер нема довољно радне снаге.

Посљедњих година, недостатак радника из источне Европе изазвао је проблеме за пољопривреднике, али ситуација се погоршала ове године због "Брегзита".

Већина сезонских радника ове године радије се опредјељује да ради за евре, због девалвације фунте, и то у Холандији, Њемачкој и Шпанији.

НФУ сматра да тренутно у Британији недостаје око 10.000 радника на фармама.

Унија жели да британска Влада покрене пројекат који ће омогућити лакше запошљавање људи ван ЕУ. Британија одобри само око 2.500 дозвола за рад годишње.