latinica  ћирилица
20/10/2019 |  11:28 ⇒ 12:24 | Аутор: СРНА

До 31. октобра пријаве за програм припреме дјеце пред полазак у школу

Предшколске установе и основне школе у Републици Српској, које желе да се укључе у програм припреме дјеце у години пред полазак у школу, треба да доставе документацију ресорном министарству до 31. октобра, а програм ће бити организован од 2. марта до 29. маја 2020. године.
Учионица - Фото: РТРС
УчионицаФото: РТРС

Начелница Одјељења за предшколско васпитање и образовање у Министарству просвјете и културе Републике Српске Наташа Цвијановић рекла је Срни да ће програм бити реализован радним данима у трајању од по три сата.

- У складу са Правилником о условима и начину реализације програма за дјецу у години пред полазак у школу, који је ступио на снагу у јулу, а којим је детаљније уређено питање реализације овог програма, позив је установама ове године упућен раније него претходних како би се унаприједио процес припреме - навела је Цвијановићева.

Она је појаснила да је Правилником прописано да Министарство просвјете и културе најкасније пет мјесеци прије почетка реализације програма обавјештава јединице локалних самоуправа, предшколске установе и основне школе о условима и начину избора предшколских установа и основних школа у којима ће програм бити реализован.

- Програм за дјецу у години пред полазак у школу односи се на малишане који нису обухваћени неким обликом предшколског васпитања и образовања и који нису похађали цјеловити развојни програм, а који у наредној школској години стичу услове за полазак у први разред основне школе - рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је програм за дјецу у години пред полазак у школу ове године био организован у 39 предшколских установа и 74 основне школе.

- Програмом, у укупно 204 васпитне групе, било је обухваћено 4.349 дјеце или 47 одсто укупног броја дјеце која су у септембру кренула у први разред на подручју Републике Српске. С обзиром да из године у годину биљежимо све већи број дјеце која похађају овај програм, очекујемо да ће овогодишњи број дјеце премашити прошлогодишњи - каже Цвијановићева.

Према њеним ријечима, програмом за дјецу у години пред полазак у школу, осим подстицања и развијања свијести родитеља о важности раног учења за раст и развој дјеце, постигнут је и дугорочно планирани циљ - повећање стопе укључености дјеце предшколског узраста у неки од облика организованог васпитно-образовног рада.

- Овај програм представља значајан допринос стварању повољнијих услова за велики број дјеце којима је ускраћено стимулативно и повољно окружење за развој и учење. Осим што подстиче квалитетан развој дјетета и олакшава почетак обавезног школовања, пружа подршку родитељима у њиховој улози - рекла је Цвијановићева.

Она је прецизирала да је од 2011. године, на основу обезбијеђених 2.890.458 КМ, кроз овај програм прошло 37.629 дјеце укључених у 1.628 васпитних група.

- Министарство настоји својим активностима да заговара потребу укључивања дјеце у предшколски програм и освијести родитеље и друштво у цјелини о значају раног учења. Тако се настоје, у сарадњи са јединицама локалних самоуправа, невладиним организацијама и другим установама као што су школе, обезбиједити средства за повећање обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем, нарочито дјеце из маргинализованих група - нагласила је Цвијановићева.