latinica  ћирилица
20/10/2019 |  10:29 | Аутор: СРНА

Уређивање стицања статуса незапосленог лица и вођења евиденције

Приједлогом закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, о којем би требало да буде ријечи на наредној сједници Народне скупштине Републике Српске, прописује се да право на новчану накнаду остварују само незапослена лица којима је радни однос престао без његовог захтјева, сагласности или кривице.
Министарство рада и борачко-инвалидске заштите (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство рада и борачко-инвалидске заштите (фото: илустрација)Фото: РТРС

Ово право могу да остваре и незапослена лица која су једнострано отказала уговор о раду послодавцу због повреде обавеза од послодавца, у смислу прописа којим се уређују радни односи, а који се у пракси најчешће огледају у кашњењу у исплати плате или неуредним уплаћивањем обавезних доприноса за социјално осигурање, речено је Срни у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Из Министарства истичу да је најзначајнија промјена прописивање дужег трајања права за незапослена лица са дужим радним стажом, који се продужава за сва незапослена лица која су радила више од пет година и продужавање максималног трајања права са 12 на 24 мјесеца за лица са радним стажом дужим од 35 година.

Овим законским рјешењем мијења се дефиниција "незапосленог лица", те брише могућност да Завод за запошљавање Републике Српске води евиденције о лицима која активно не траже запослење, односно пријављују се Заводу ради остваривања других, прије свега социјалних права.

Приједлогом закона је дефинисано да се само лица која активно траже запослење пријављују на евиденцију незапослених лица Завода, који у складу са својим надлежностима посредује у њиховом запошљавању, односно повећава могућност њиховог запошљавања на тржишту рада кроз обезбјеђивање индивидуалних планова запошљавања и спровођење других активних мјера, појашњавају у ресорном министарству.

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби бољег законског уређивања стицања статуса незапосленог лица и квалитетнијег вођења евиденција о незапосленима.

Приједлог Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености је на предложеном дневном реду сједнице Народне скупштине Републике Српске која је заказана за уторак, 22. октобар.